28.3.2021. 15:35
Ovo su najčešći neurološki simptomi covida-19, mogu trajati mjesecima
Osobe koje imaju dugi covid su se oporavile od covida-19, ali još uvijek imaju neke simptome bolesti. Neki prijavljuju dugotrajni kašalj i otežano disanje, dok drugi imaju neurološke simptome.
Neki pacijenti oboljeli od covida-19 imaju simptome koji mogu trajati i mjesecima. Istraživači sa Sveučilišta Northwestern u SAD-u analizirali su pacijente čiji su simptomi trajali najmanje šest tjedana. Otkrili su da neki pacijenti imaju dugotrajne neurološke simptome, uključujući moždanu maglu i glavobolju, prenosi N1.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology, a istraživači su nastojali analizirati koji se dugotrajni neurološki simptomi pojavljuju kod pacijenata koji nisu hospitalizirani tijekom infekcije.

Osobe koje imaju dugi covid su se oporavile od covida-19, ali još uvijek imaju neke simptome bolesti. Neki prijavljuju dugotrajni kašalj i otežano disanje, dok drugi imaju neurološke simptome.

Neurološke manifestacije zabilježene su u 36,4% do 82,3% hospitaliziranih bolesnika na globalnoj razini. Osim neuroloških simptoma, plućna, srčana i gastrointestinalna disfunkcija mogu trajati i nakon akutne infekcije, što predstavlja sindrom dugog covida.

Nadalje, više od 80% zaraženih pacijenata ima ograničene respiratorne simptome i nije im potrebna hospitalizacija. Unatoč tome, neki pacijenti bore se s dugotrajnim simptomima bolesti.

Ova studija obuhvatila je 100 pacijenata, od kojih je 50 bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2, a 50 ih nije bilo zaraženo. Istraživači su zabilježili da dugotrajni neurološki simptomi kod nekih pacijenata traju šest tjedana ili više, prenosi News Medical. Čak 85% pacijenata nakon oporavka je prijavilo najmanje četiri neurološka simptoma koja su ih ometala u svakodnevnom životu.

Najčešći simptom bila je moždana magla, koja uključuje probleme s pamćenjem i nemogućnost fokusiranja. Oko 81% sudionika izvijestilo je o problemima s pamćenjem i razmišljanjem, a 68% pacijenata prijavilo je glavobolju. Preko polovice ispitanika prijavilo je probleme s mirisom, okusom ili ukočenošću i bolovima u mišićima.

Rjeđi simptomi uključuju vrtoglavicu (47%), bol (43%), zamagljen vid (30%) i tinitus, odnosno zujanje u ušima (29%). Istraživači su također otkrili da su se žene prosječne dobi od 43 godine u većoj mjeri borile s dugim covidom.

(Mirza Kadić)
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana