10.8.2021. 8:39
Učinkovitost cijepljenja: Pogledajte kako izgledaju pluća zaražene osobe koja je primila vakcina i one koja nije
Doktor Jesse O'Shea na svom instagram profilu je objavio dvije slike, odnosno dva rendgenska snimka pluća kod pacijenta koji je primio vakcinu protiv koronavirusa dok je druga od pacijenta koji nije vakcinisan. Iako doktori posljednjih mjeseci vode kampanju o vakcinama protiv koronavirusa veliki broj ljudi i dalje ne želi da je primi: bilo iz straha bilo zbog toga što su na njihovo mišljenje utjecale brojne teorije zavjera i neprovjerene informacije.

Gornja slika prikazuje pluća 47-godišnjeg muškarca koji je vakcinisan Pfizerovom vakcinom, te koji se nekoliko sedmica kasnije zarazio koronavirusom. Muškarac je, prema riječima doktora, imao prekomjernu težinu, ali da nije imao nikakvih poznatih bolesti. Simptomi koje je izražavao bili su curenje iz nosa, blagi bolovi u tijelu i kašalj. 

S druge strane, donja slika pokazuje pluća nekoliko godina starije žene koja nije imala problema s prekomjernom težinom i nije ranije bila ni na kakvim lijekovima. Rendgenski snimak njenog prsnog koša pokazuje difuzno zamućenje, konsolidaciju u oba krila s oštećenjem pluća, te ima jedan od najgorih slučajeva zaraze koronavirusa: akutni respiratorni distres sindrom. Zbog toga joj je bilo potrebno mehaničkim putem davati kisik.




mRNA cjepiva su učinkovita u sprječavanju razvijanja težeg oblika bolesti i smrti, pa čak i sa delta varijantom, napisao je O'Shea.

Za kraj je dodao kako ova slika za cilj ima da pokaže kako su cjepiva 95% učinkovita u sprječavanju pojave simptoma kao što je prikazano na drugoj slici. 


(Admir Oručević)

 

 
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana