20.8.2021. 12:42
Počela registracija za utrku za ozdravljenje 'Race For the Cure'
U okviru programa "Osnaživanje žena" Udruga "Novi pogled" u petak je na platou ispred Mepas Malla u Mostaru počela s registracijom za najveći društveni događaj u BiH "Race for the cure" u svrhu podizanja svijesti o važnosti borbe protiv raka dojke.

Sudjelovanjem u utrci za ozdravljenje, koja će biti održana 3. listopada ove godine, građani će dati svoj doprinos u borbi protiv karcinoma. Putem donacije ili uplate simbolične registracije od 10 maraka na platformi www.raceforthecure.eu naši sugrađani doprinose da se u ovim teškim vremenima nastavi s brojnim aktivnostima prevencije bolesti i potpore oboljelim ženama - kazala je predsjednica Udruge "Novi pogled" Maja Memić.


Po njezinim riječima, kompletan iznos od registracije bit će usmjeren za financiranje mamografskih pregleda u ruralnim područjima BiH, kao i za pakete za svaku operiranu ženu. Memić je napomenula kako je razdoblje epidemije koronavirusa izrazito teško za sve, a posebice za novooperirane žene koje su se tek suočile s karcinomom.

- Po našim saznanjima, ni jedna žena nije zanemarila kontrolni pregled, niti su onkološki pacijenti preskočili terapiju, no problem je u odlascima na preventivne preglede - kazala je.


Upozorila je kako od početka epidemije koronavirusa ne rade programi skrininga.

- Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotkrivene bolesti, korištenjem skrining testa u prividno zdravoj, tj. asimptomatskoj ciljnoj populaciji, i njime se ne smanjuje samo mortalitet nego i umanjuje broj novih slučajevi - dodala je Memić.


(FENA)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana