19.3.2024. 13:35
Ovo su znakovi mini srčanog udara koje je i suviše lako previdjeti
Srčani udari, kako su prikazani u filmovima i na televiziji, često se prikazuju kao dramatični događaji koji hvataju prsa. Međutim, srčani udari u stvarnom životu ponekad se mogu dogoditi bez vidljivih simptoma, fenomen koji se naziva "mali srčani udar". Iako ove blaže epizode mogu proći nezapaženo, one ipak mogu predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike, zbog čega je ključno biti svjestan njihovih simptoma i znakova.

Prema kardiolozima, "mini srčani udari", tehnički nazvani tihi infarkt miokarda, mogu biti jednako smrtonosni kao i tipični srčani udari, ali se mogu pojaviti s minimalnim ili nikakvim simptomima.

Statistika Američkog udruženja za srce procjenjuje da je od približno 805 000 srčanih udara koji se godišnje dogode u SAD-u oko 170 000 tihi srčani udar.

Tijekom "malog srčanog udara" srce doživljava privremeni nedostatak odgovarajuće opskrbe krvlju, što potencijalno dovodi do oslabljenog srčanog mišića i ugrožene funkcije pumpanja. Oba doktora naglašavaju važnost ozbiljnog shvaćanja ovih epizoda jer mogu biti opasne po život i povećati rizik od budućih velikih srčanih udara.

Prepoznavanje simptoma "malog srčanog udara" ključno je, iako mogu biti blaži od simptoma velikog srčanog udara. Simptomi mogu uključivati bol u prsima, otežano disanje, znojenje, mučninu i iznenađujuće znakove kao što su nelagoda u čeljusti, vratu, leđima ili rukama, probavne smetnje koje se pogrešno smatraju žgaravicama i dugotrajni umor.

Ako osjetite bilo kakve neuobičajene simptome, osobito one gore navedene, savjetuje se hitno potražiti pomoć. Kardiolozi naglašavaju važnost poznavanja vlastitog tijela i bez oklijevanja konsultirati se s doktorom ako nešto nije u redu. Nazivanje hitne službe u slučaju sumnje na simptome srčanog udara ključno je za pravovremenu intervenciju.

Dijagnoza "mini srčanog udara" obično uključuje slikovne testove poput elektrokardiograma ili magnetske rezonancije srca kako bi se potvrdio događaj. Mogućnosti liječenja mogu uključivati kateterizaciju srca, što određuje liječnik na temelju rezultata testa.

Iako "mini srčani udari" možda ne dočaravaju senzacionalizam tipičnih prikaza srčanog udara, oni zahtijevaju jednaku pozornost i brzu medicinsku skrb. Razumijevanje znakova i simptoma osposobljava pojedince za prepoznavanje ovih epizoda i traženje pomoći kada je potrebna, naglašavajući važnost davanja zdravlja i sigurnosti prioriteta iznad svega ostalog.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana