19.3.2024. 19:29
Ova promjena na stopalima ukazuje na smrtonosnu bolest: Simptomi često mogu biti suptilni
Rak gušterače, iako nije među najčešćim, spada među najsmrtonosnije oblike raka. Što ga čini posebno opasnim je često otkrivanje u kasnijim fazama, kada su šanse za uspješno liječenje već znatno smanjene. Često je taj problem dodatno otežan time što simptomi mogu biti suptilni i lako se mogu zamijeniti s drugim stanjima.

Jedan od simptoma koji se može pojaviti, a može biti lako zanemaren ili pripisan drugim uzrocima, jest oticanje stopala i gležnjeva. To je često povezano s nakupljanjem tekućine u tim područjima, poznatim kao edem, što može biti znak da je rak gušterače već dosta uznapredovao.

Organizacija Pancreatic Cancer UK navodi da ovo nakupljanje tekućine može biti neugodno i bolno, otežavajući pacijentima kretanje. Osim toga, ističu da se tekućina može nakupiti i na drugim dijelovima tijela, uključujući trbuh i genitalije.

Osim edema, postoje i drugi simptomi na koje treba obratiti pažnju. Oni uključuju promjene u boji bjeloočnica i kože, gubitak apetita ili težine bez očiglednog razloga, umor, povišenu temperaturu ili osjećaj vrućine, promjene u probavi poput mučnine, proljeva ili zatvora te bol u trbuhu i leđima.

Važno je napomenuti da navedeni simptomi ne moraju uvijek ukazivati na rak gušterače te mogu imati i druge, manje ozbiljne uzroke. Međutim, ako primijetite bilo koji od ovih simptoma, posebno ako se počnu pojavljivati iznenada i traju dulje vrijeme, važno je konzultirati se s liječnikom.

Rizik od razvoja raka gušterače može se povećati različitim faktorima, uključujući dob, medicinske uvjete poput kroničnog pankreatitisa te obiteljsku povijest bolesti.

Stoga je važno biti svjestan potencijalnih simptoma i faktora rizika te potražiti medicinsku pomoć ako primijetite bilo kakve promjene koje vas zabrinjavaju. Rana dijagnoza može biti ključna u uspješnom liječenju raka gušterače.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana