6.7.2024. 22:23
Naučnici upozoravaju: Rijetka vrsta raka sve će se češće pojavljivati, najugroženiji muškarci stariji od 50 godina
U cijelom nizu različitih vrsta raka od kojih ljudi obolijevaju, rak penisa ubraja se u one rijetke. No, znanstvenici upozoravaju da se i tu stvari mijenjaju i povećava broj slučajeva. Čak upozoravaju da bi broj slučajeva raka penisa do 2050. mogao narasti za 77 posto.

Posebno je ugrožena muška populacija, starija od 50 godina. Jer, kako ističu, upravo su godine života jedan od glavnih čimbenika rizika za rak penisa. Od drugih čimbenika izdvaja se pušenje duhana, loša higijena spolnih organa i sužena kožica na vrhu penisa. Zanimljivo, rak penisa rijedak je kod osoba koje su obrezane brzo po rođenju, piše The Conversation.

Liječnici ističu kako su skvamozne stanice, koje se nalaze u kožici penisa, odgovorne za više od 90 posto slučajeva karcinoma penisa, a infekcija humanim papiloma virusima (HPV) pronađena je u otprilike polovici slučajeva raka penisa.

Infekcija HPV-om obično se nalazi ispod površine kože, a u slučaju infekcije u penisu to može dovesti do promjenama teksture i boje kože (premalignim promjenama), razvojem čira ili bradavice na samo glaviću i ispod prepucija.

Dijagnosticiranje raka penisa često dolazi kasno jer pacijenti osjećaju neugodu i teško se odlučuju potražiti liječničku pomoć. Mnogi posežu za različitim kremama i odgađaju pregled kod liječnika, prenosi Dnevnik.hr.

Kad se jednom postavi dijagnoza, kancerogeno tkivo obično se uklanja laserom ili mikrokirurgijom, a ponekad se kombinira i s kemoterapijom ili radioterapijom. U najgorim slučajevima, dolazi do amputacije penisa.

Nedavno izvješće otkrilo je da je upravo Brazil zemlja s jednom od najvećih amputacija penisa na svijetu. U prosjeku ih amputiraju dva dnevno.

Liječnici ističu kako je jedan od načina kako smanjiti rizik od obolijevanja od raka penisa cijepljenje protiv HPV-a, koje je već dalo dobre rezultate u smanjenju broja slučajeva raka grlića maternice kod žena. No, ako do razvoja raka dođe, novi pristupi liječenju poput korištenja prilagođenih T stanica (tipa stanice imunološkog sustava) koje napadaju stanice inficirane HPV-om ili imunoterapija mogu poboljšati stanje pacijenta i olakšati borbu s karcinomom.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana