12.7.2024. 12:34
Evo kako spriječiti glavobolje izazvane visokim temperaturama i vrućinom
Glavobolja izazvana toplotom nastaje kada izlaganje visokim temperaturama nadmašuje sposobnost tijela da efikasno reguliše svoju temperaturu.

To može biti rezultat dugotrajnog izlaganja vrućini, naporne fizičke aktivnosti na visokim temperaturama ili provođenja vremena u okruženjima kao što su saune.

Prekomjerna vrućina prema mišljenju zdravstvenih stručnjaka zaista može izazvati glavobolje. Međutim, reakcija tijela na toplotu također može doprinijeti razvoju glavobolje.

Faktori kao što su dehidracija, odsjaj sunca, pritisak i vlažnost u vazduhu mogu pogoršati glavobolje uzrokovane toplotom. Dehidracija posebno igra značajnu ulogu, jer je tijelu potrebno više tekućine da nadoknadi gubitke znojenjem po vrućem vremenu.

Simptomi se mogu različiti manifestirati, a oni uključuju mučninu, vrtoglavicu, grčeve, nesvjesticu, hladnu kožu, kao i upornu žeđ.

Šta možete učiniti da biste spriječili ovu pojavu?

Prije svega ograničite izlaganje na otvorenom. Pijte puno vode kako biste spriječili dehidraciju. Odaberite odgovarajuću odjeću - lagane i prozračne komade.

Konzumirajte napitke bogate elektrolitima kako biste nadoknadili tečnost. Obratite pažnju i na svoju ishranu te jedite hranu bogatu vodom. Uz korištenje kreme sa zaštitnim faktorom, možete koristiti i hladne obloge da snizite temperaturu i ublažite simptome glavobolje.

(Ajdin B.)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana