7.6.2023. 13:49
2
Smije li policajac iz žbuna "iskočiti" sa radarom, da li nesavjesni policajci mogu biti kažnjeni: Pogledajte ispovijest Husnije kojem je policija napisla kaznu dok je vozio bolesno dijete u bolnicu
Otac dječaka sa posebnim potrebama, Husnija Kapo, vidno razočaran i povrijeđen iznio je javno negativno iskustvo, nakon što je, vozeći prema bolnici kako bi spasio život svom sinu zaustavljen od strane sarajevske policije koja mu je navodno napisala kaznu. Da slučaj bude još teži, Husnija je napustio auto i sa djetetom na rukama krenuo pješke prema bolnici, sve sa ciljem da dječak bude dobro.

"Kod stadiona Koševo stajala je policijska kontrola, vidio sam amblendovanje policijskog vozila. Kod mene su naravno bila upaljena sva četiri žmigavca. Moguće da sam se kretao cca 70 km/h, nisam mogao više.

Zaustavlja me policajac i pita me, znate li zbog čega sam vas zaustavio, radar – brza vožnja jeste.

Ja mu kažem, prijatelju vidiš da pozadi imam dijete sa posebnim potrebama, dijete koje povraća krv, moram do bolnice. Svjesno sam vozio brže, obilježeno mi je vozilo sa sva četiri žmigavca, u pitanju je hitan slučaj.

Policajac koji je upoznat sa tom informacijom, odlazi do kolege, drugog policajca, nešto mu govori, i vraća se i govori da ne može, da moram dati vozačku i saobraćajnu pa će oni dalje...", rekao je Husnija.

Njegovu ispovijest možete pogledati ispod.Šta kaže Zakon, postoje li sankcije?

U članu 107.  zakona o policijskim službenicima FBiH je navedeno da za nepružanje stručne pomoći građanima u ostvarivanju njihovih zakonskih prava, može biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih službenika, ukoliko se Interni postupak zbog povrede službene dužnosti pokrene na osnovu, između ostalog, pritužbe građanina.

Pa je tako za lakše povrede službene dužnosti propisane u članu 106. ovog Zakona, mogu se izreći sljedeće disciplinske sankcije:

a) pisana opomena,
b) novčana kazna u iznosu od 15% jedne osnovne mjesečne plaće policijskog službenika.

(2) Za teže povrede službene dužnosti propisane u članu 107. ovog Zakona mogu se izreći
sljedeće disciplinske sankcije:

a) novčana kazna,
b) obustavljanje unapređenja u viši čin,
c) prekid radnog odnosa. 

Više možete pročitati ovdje

Šta to policija smije raditi prilikom zaustavljanja vozila, odnosno koja su to njihova prava prilikom kontrole ?

Da li sam dužan da zaustavim svoje auto niti da postupim po naređenju policajca ako on nije postavio čunjeve i tako označio mjesto zaustavljanja?

U Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini („Službeni glasnik Bosne i Hercegovine“, broj: 6/06, 75/06, 44/07, 84/09, 84/10, 18/13, 8/17, 89/17 i 9/18) u članu 2. stav 2. piše: „Kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini vrše ovlaštena lica nadležnog organa unutrašnjih poslova“, u članu 25. Stav 5. „Učesnici u saobraćaju dužni su postupati prema znacima ili naredbama koje daju ovlaštena lica i kad se time odstupa od svjetlosnog saobraćajnog znaka ili drugog saobraćajnog znaka ili pravila saobraćaja“ i u članu 152. stav 1. „Učesnici u saobraćaju moraju da postupaju po zahtjevima izraženim pomoću znakova ili prema naredbi policajca ili drugog lica koje na osnovu ovlašćenja iz zakona obavlja kontrolu i regulisanje saobraćaja na putevima“.

Da li policijski službenik mora reći zbog čega me je zaustavio?

Da! Policijski službenik je dužan da ti kaže zbog čega te je zaustavio (redovna kontrola učesnika u saobraćaju, alkotestiranje učesnika u saobraćaja ili te pak „uslikao“ sa radarom i sl.), osim toga, Zakon o policijskim službenicima BiH, Zakon o policijskim službenicima FBiH, Zakon o Policiji i Unutrašnjim poslovima RS, propisano je da: „Policijski službenik je obavezan da se prije primjene policijskih ovlašćenja identifikuje pokazivanjem službene policijske legitimacije i/ili policijske značke.“ što znači da vozač mora znati da je u pitanju policijski službenik, a po zahtjevu vozača policijski službenik bi trebao reći i ime i prezime ili broj značke.

Mogu li odbiti alkotestiranje, ako to ne želim?

Imaš svo pravo svijeta da odbiješ alkotestiranje ili puhanje u aparatić ali zato ćeš dobiti prekršajni nalog zbog odbijanja povrgavanju alkotestiranju i imat ćeš tu privilegiju da uz policijsku pratnju budeš odvezen u zdravstvenu ustanovu i to u policijskom vozilu, gdje će ti izvaditi krv i onda će se konstatovati da li si pijan ili ne. Naravno sve o tvom trošku ako se dokaže da si pod dejstvom alkohola, ali svakako trebaš biti kažnjen ako voziš pod dejstvom alkohola. Nema tu opravdanja jer ugrožavaš sigurnost učesnika u saobraćaju!

Šta policijski službenik još smije?

Kako je dato ovlaštenje policijskom službeniku tj. ovlaštenom organu da vodi kontrolu i regulisanju saobraćaja na putevima u BiH, data su ima široka ovlaštenja kao npr. da kontroliše učesnike u saobraćaju što znači: da li imaju važeću vozačku dozvolu, da li su svi u vozilu povezani sigurnosnim pojasom, alkotestiranje i testiranja na opojne droge i druge supstance ili stanja koja mogu uticati na sposobnost upravljanja vozilom, može da pregleda osvjetljenje na vozilu, gume a može i da vozila uputi na vanredni tehnički pregled ako po vlastitoj procjeni ocjeni da postoji osnova sumnja da vozilo nije ispravno ali i da isključi vozilo iz saobraćaja, kratko rečeno „sve“ što je u okviru kontrole i regulisanju saobraćaja na putevima u BiH i vođenju o sigurnosti učesnika u saobraćaju a na osnovu  Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH.

Da li je zakonom regulisano da pokretni radari moraju biti obilježeni i da li je uredu da se oni kriju ili da budu na vidnom mjestu?

Iako nije zakonski precizirano, navodno bi svaka radarska kontrola morala biti najavljena na stranici MUP-a a i znakom. Svaki MUP trebao bi mjesečno izdati informaciju gdje će vršiti radarske kontrole, tzv. tronošcima. Ovo ne vrijedi za presretače. Koliko se policijski organi vode ovakvim načinom rada, ostaje upitno. Prema nekim informacijama moguće su i nenajavljene kontrole saobraćaja posebno na mjestima na kojima se razvijaju veće brzine.


(Admir O.)
2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.