27.3.2024. 14:46
0
Oglasili se iz kompanije "Krajina-klas": Mi uopšte ne koristimo svinjsko meso u dijelu pogona u kojima se pravi burek i samim tim je nemoguće miješanje vrsta mesa
Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove su jutros saopćenjem, obavijestili javnost da je prilikom inspekcijskog nadzora nad pekarom "Manja" u Vogošći utvrđen veći broj nepravilnosti i prekršaja iz oblasti veterinarstva.

Da elaboriramo, javnost su obavijestili da su u bureku pronašli svinjski protein. 

"S obzirom da korištena metoda nije akreditirana, uzorak istog proizvoda također je naknadno upućen na analizu akreditovanom metodom (molekularnom analizom real time PCR) u akreditovanu laboratoriju Evropske unije, koja je potvrdila prisustvo svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvod od junećeg mesa", naveli su u saopćenju, između ostalog.


Screenshot/FUZIP/Saopćenje za javnost

Kontaktirali smo i vlasnika Sašu Trivića kako bi smo čuli njegovu reakciju, međutim, on je kazao da je riječ o kampanji, te nije želio komentarisati navode iz saopćenja. Nakon toga smo poslali upit za očitovanje o ovom slučaju kompaniji "Krajina-klas".

Iz ove kompanije su nam poslali saopćenje za javnost. Kako su naveli, pokrenut će pravni postupak protiv FUZIP-a jer, kako su naveli, kompaniji nisu dostavili rezultate analize, te su odbacili navode iz saopćenja FUZIP-a.

Saopćenje kompanije prenosimo u cijelosti:

"Usljed opšte nezainteresovanosti pojedinih medija koji su prenijeli informaciju dobijenu od strane inspektorata, a bez traženja izjave od kompanije Krajina klas prije objavljivanja predmetnih 'vijesti', dužni smo da obavjestimo javnost o 'slučaju' koji se pojavio u raznim medijima na temu navodne analize koju kompanija nije dobila zvaničnim ali ni nezvaničnim putem. 
 
Povodom informacija u medijima o 'prisustvu svinjske DNA u bureku deklarisanom kao proizvodu od junećeg mesa' ili zluradih naslova poput 'U bureku pekare Manja pronađena svinjetina',  kompanija Krajina klas obavještava javnost i zainteresovane strane da još uvijek nije dobila zvanični izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata kantona Sarajevo, pa samim tim nije u prilici da komentariše navode medija koji su očigledno ili imali uvid u isti ili su dobili informaciju od nekoga iz Federalnog veterinarskog inspektorata. 
 
Federalni veterinarski inspektorat kantona Sarajevo je ovim potezom narušio pravila postupka kontrole na način da nije dostavio rezultate analize niti je došlo do završetka samog postupka, odnosno kompanija nije dobila mogućnost da se očituje povodom ovakvih navoda. Ovakvo  neprofesionalno ponašanje inspektorata upućuje na zlu namjeru prema kompaniji Krajina klas čime je nanijeta poslovna šteta kompaniji te će Krajina klas pokrenuti pravni postupak u skladu sa zakonom radi zaštite integriteta i naplate šteta načinjene poslovnom ugledu kompanije.  
 
Ono što možemo sigurno tvrditi je da kompanija Krajina klas uopšte ne koristi svinjsko meso ili proizvode od svinjskog mesa u dijelu proizvodnih pogona u kojima se obavlja priprema i proizvodnja bureka i samim tim je nemoguće da dođe do miješanja pojedinih vrsta mesa u našim proizvodnim procesima na liniji za proizvodnju pita.  
 
Nakon što dobijemo zvaničan izvještaj Federalnog veterinarskog inspektorata, a koji bi eventualno potvrdio pisanja medija, kompanija Krajina klas će izvršiti dodatnu analizu pomenutog proizvoda u ovlaštenom institutu, akreditovanoj laboratoriji kao i kontrolu sirovina kompletnog lanca nabavke da bismo utvrdili da li je negdje kod dobavljača moglo doći do predmetne kontaminacije miješanja različitih vrsta mesa nenamjernim putem. Iz medijskih natpisa nije jasno da li je izvještaj ispitivanja takav da je prisustvo svinjskog mesa potvrđeno u tragovima ili u određenom procentu što unosi dodatnu nejasnoću u cijeli ovaj slučaj i jasno potvrđuje da su postupci Federalnog veterinarskog inspektora potpuno neprofesionalni. 
 
Krajina klas posjeduje dokumentaciju o kvalitetu proizvoda dostavljenu od strane dobavljača  što je u skladu sa principima dobre proizvođačke prakse i  HACCP sistema koji primjenjujemo u kontroli sigurnosti hrane koju proizvodima. Krajina klas redovno vrši analizu ispitivanja sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda uskladu sa zakonskim propisima u Bosni i Hercegovini i prema Planu samokontrole.   
  
Napominjemo, Krajina Klas primjenjuje najstrožije standarde u prehrambenoj industriji koji se odnose na kvalitet, sigurnost hrane i mi smo kao kompanija opredijeljeni da ispunjavamo zahtjeve naših kupaca ali i zahtjeve zakonskih propisa u Bosni i Hercegovini, tako da ćemo učiniti sve da se do detalja istraže ovi navodi iz novinske kampanje protiv nas. 
 
Protiv kompanije Krajina klas već duži niz godina se u medijima vodi smišljenja kampanja sa ciljem diskreditacije kompanije kao proizvođača, što se moglo vidjeti kroz razne medijske natpise o korištenju svinjske masti u kolačima i posljednja kampanja koja se ticala stavljanja svinjske masti u kroasane i slične vrste proizvoda, što je potpuna laž i obmana javnosti.   
 
Kompanija Krajina klas će se dodatno očitovati povodom ovog slučaja čim bude imala bilo kakve zvanične informacije obzirom da je ovo obavještenje za javnost odgovor na medijske natpise koje vidimo"
, naveli su iz pomenute kompanije.

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.