Kontrola u sarajevskim ugostiteljskim objektima: Bakterije pronađene na skoro 20% uzoraka ambalaže
Inspektori za hranu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo proveli su redovnu kontrolu u 38 ugostiteljskih objekata u periodu od 11. do 21. novembra, fokusirajući se na higijenu ambalaže koja dolazi u direktan kontakt s hranom. Kontrola je provedena u saradnji s Ispitnim laboratorijem Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.
Tokom nadzora uzeto je ukupno 88 briseva sa unutrašnjih površina ambalaže različitih materijala – od stiropora i kartona do aluminijske folije. Analize su pokazale da je 71 uzorak, odnosno 80,68 posto, bio u potpunosti usklađen s Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima za hranu i Smjernicama za njegovu provedbu iz 2023. godine.
Kod preostalih 17 uzoraka (19,32 posto) utvrđeno je prisustvo aerobnih mezofilnih bakterija iznad dozvoljenih vrijednosti. Inspektori su odmah reagovali i izdali 11 rješenja o otklanjanju nedostataka, nalažući korektivne mjere subjektima u poslovanju s hranom.
Tokom kontrole inspektori su zatražili i Izjave o usklađenosti u skladu s propisima o materijalima namijenjenim za kontakt s hranom, kao i dokumentaciju o sljedivosti, što su ugostitelji i dostavili.
Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS poručili su:
„Navedeni rezultati ukazuju na značajnu odgovornost ugostitelja i posvećenost higijenskim standardima, čime direktno doprinose zaštiti zdravlja građana i kvalitetu usluga.