21.4.2021. 10:03
3
Efendija Cerić sinoć je narezilio Vojina Mijatovića, a jutros se bavio Nerminom Nikšićem
Mustafa ef. Cerić obratio se Vojinu Mijatoviću nakon reakcije na izjave Bakira Izetbegovića o genocidnom narodu i kako će on stati ispred Bošnjaka bude li opet rat. MIjatović je reagirao, a onda i Cerić.

Post na Facebooku prenosimo u cjelosti:

Poruka dana Vojinu Mijatoviću

Mijatoviću,

Nikad niko od Bošnjaka/Bosanaca nije rekao da je srpski narod genocidan.

Naprotiv, Bošnjaci/Bosanci stalno pozivaju srpsku politiku, SANU i SPC, da prestanu sakrivati presudjene ratne zločince, Karadźića i Mladića, iza cijelog srpskog naroda!

Bošnjaci/Bosanci pozivaju srpsku politiku da prestane biti utočište genocidnim srpskim pojedincima kako bi se skinula genocidna stigma sa cijelog srpskog naroda!

Ali srpska politika svojim upornim poricanjem genocida od strane pojedinaca, nameće srpskom narodu kolektivnu krivnju za genocid!

Kako to vi ne možete da razumijete, Mijatoviću?

Možda vam to treba objasniti na ćerilici?

Kažite nam, ako treba i to ćemo učiniti – sve za vas – džaba!

Zaista, vaša galama, Mijatoviću, na Bakira Izetbegovića, ne samo da nema nikakvo razumno uporište, već je ogavno licemjerna, kao što je licmjerna i vaša konstatacija da Bakir ne smije doći u Banja Luku bez policije a vi smijeti doći ili otići gdje god hoćete po Bosni!

Pa, Mijatoviću, čija je to sramota? Bakirova ili vaših četnika, koje vi štitite i tovite u Banjoj Luci dok mi u mubarek Ramazanu postimo?

Nikako, Mijatoviću, da se oslobodite komleksa onoga koji se ponosi na ono na što se normalan čovjek stidi!

Vi nam se predstavljate kao neki drugačiji srpski političar, zovete nas vašom braćom?

Mijatoviću, mi smo se nagledali i naslušali takvih srpskih navlakuša i ljubaznika koji su nas mamili sebi poput onog Bošnjaka, koji je svog sina Nermina zva da mu se odzove kod Srba!

Niko u toj prevrtljivoj “ljubaznosti” ne može biti veći od Dodika kao bivši “brat” Bošnjaka/Bosanaca, kao ni od Vučića, koje je veliki prijatelj Bošnjaka/Bosanaca u Beogradu!

Mijatoviću, vi ste zakasnili s tim udaranjem po našim bošnjačkim/bosanskim emocijama.

Nije nas više ni briga jeste li vi Srbin i Bosanac niti da li vam je Bosna država ili nije?

Ma, da vam kažem, ne zanima nas ni ko ste ni šta ste ni kamo hoćete da idete?

Budite šta hoćete i idite kamo hoćete! Samo ostavite nas već jednom na miru!

Jer kad bijaše Alija, bijaše vam za sve kriv?

Jer kad bijaše Haris, bijaše vam za sve kriv?

Sad vam je za sve kriv Bakir?

A kad ne bude ovog Bakira, bit će neki drugi Bakir, koji će vam biti za sve kriv?

Nije, dakle, problem u Bakiru, već u vašoj bolesnoj svijesti, koja ne može da prepozna istinu od vaše jake upale od Ćosićeve kreativne laži!

Kako vi, Mijatoviću, ne shvatate da vas mi “glupi” Bošnjaci/Bosanci vrlo dobro kužimo i to naročito ovih dana dok postimo?

Mojim Bošnjacima/Bosancima svim i svuda, a posebno Bakiru Izetbegoviću, želim ugodam Ramaza i kabul ibadet posta kod Svevišnjeg Allaha! Amin! – poručio je Cerić Mijatoviću sinoć.

Na to je reagirao Nemin Nikšić, a onda je Cerić jutros i njemu sasuo nekoliko “vaspitnih”. Tačnije čitavo jedno pismo koje je naslovio sa “Komentar dana”.

DRUGARSKI POZDRAV I BRATSKI SELAM NERMINU NIKŠIĆU

Poštovani druže Nikšiću,

Bez laskanja, želim da vam se zahvalim na vašem ličnom doprinosu u borbi za očuvanje bosanskog državnog suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bosanske multietičnosti, muti-kulturalnosti i multipolitičnosti. Na mom reisovskom spisku vi zauzimate solidno mjesto branitelja bosanske slobode i časti u najtežem iskušenju za bosansku državu i naciju. Danas je deveti dan posta u lijepom Ramazanu u ružnim okolnostima korone. Voli bih da ste mi čestitali mubarek Ramazan, makar što sam „nekadašnji“ reisu-l-ulema u Bošnjaka, kojeg se vi sjećate po sjećanju na ružno vrijeme kad je vaš ministar Emir Suljagić imao namjeru da ukine islamsku vjeronauku u školama u Kantonu Sarajevo.

No, ne bih o tome jer to je završena priča o kršenju ljudskih prava u pokušaju jednog vašeg partijskog ministra, posebno prava na slobodu savjesti vjere muslimana u Kantonu Sarajevo. Više mi je zanimljiva vaša reakcija na moju reakciju na reakciju vašeg Es-de-pe-ovog potpredsjednika Vojina Mijatovića. Očekivao sam od vas, Nikšiću, da vi Mijatovića, kao njegov multietnički partijski šef, upozorite da nije primjereno da se ikoga u Bošnjaka/Bosanaca, pa tako ni Bakira Izetbegovića, optužuje da nameće kolektivnu krivnju srpskom narodu za genocid nad Bošnjacima/Bosancima. To jednostavno nije tačno. Zato sam imao potrebu da branim Bakira od napada Mijatovića. Branio bih i vas, Nikšiću, da vam je neko rekao da zastupate stav da je cijeli srpski narod genocidan. Ni jedan Bošnjak/Bosanac nije to nikad rekao, ali srpski negatori genocida u Srebrenici to stalno ponavljaju na način da sakrivaju i veličaju presuđene ratnih zločinaca i sklanjaju u Beogradu desetine osumnjičenih Srba za ratni zločin u Bosni u ime cijelog srpskog naroda.

E, to, Nikšiću, trebate objasniti Mijatoviću kao prvi i najvažniji korak u vašem es-de-pe-ovskom ratu protiv korupcije, koju velikodušno podržavam. Naravno, zna to sve i Mijatović, ali da bi se dodvorio svojim Srbima u Banjoj Luci, on mora da udara nekoga u Bošnjaka u Sarajevu, u ovom slučaju Bakira, zato što je malo opahnuo udarcem svog mu bivšeg partijskog jarana Milorada Dodika, koji je nekoć bio veći Bosanac od njega, koji je rekao „genocid je bio u Srebrenici“. Ni Mijatović ne negira genocid, ali ga i ne priznaje. Jedno je da Mijatović kaže da „ne negira“, a drugo je da ne kaže da „priznaje“ genocid. Nikšiću, razmisli malo o tome. Međutim, pozdrav Mijatovića Barkiru Izetbegoviću s prijetnjom da „ne smijete doći bez 100 policajaca u obezbjeđenju“, nije stvar o kojoj vi i ja trebamo raspravljati kao suprotstavljene strane.

Šta mislite, Nikšiću, šta bi se dogodilo da je neko rekao Mijatoviću da „ne smije doći u bilo koji grad u Bosni bez 100 policajaca“? U tom slučaju Es-de-pe bi najoštrije digao svoj glas protiv takvog nacionalizma i šovinizama. Ali, kad tako nešto kaže vaš partijski jaran Mijatović, onda vi Nikšiću optužite nekadašnjeg Reisa za “pucanj” u multietničku Bosnu i Hercegovinu. I k tome još dodate da „njegova (nekadašnjeg Reisa) reakcija nije “pucanj” niti stavljanje mete samo na Vojina Mijatovića, već na sve Vojine, sve one koji ne pristaju da ih dijele po tome kako se zovu, da li se i kojem Bogu mole ili uopšte ne mole“.

Ne znam, Nikšiću, kojim jezikom da vam objasni da to što priča Mijatović je upravo pucanj u multietničku Bosnu. Kako to ne shvatite? Zar je vaša patološka mržnja prema Es-de-a baš tolika da ste slijepi u zdrav mozak pa ne razumijete šta nam (vam) Mijatovića poručuje? Vi imate pravo na kritiku Bakira, ali nemate pravo pristajati na nacionalizam i šovinizam Mijatovića upravo zbog multietničnosti Bosne, na koji se tako monopolistički pozivate.Druže Nikšiću, ne sumnjam u vaš bosanski patriotizam, ali sumnjam u vašu hrabrost da popu kažete pop, a bobu bob. Mislio sam da je u slučaju Srebrenice bila vaša slučajna greška. U slučaju Mostara moje povjerenje u vašu političku mudrost bilo je dobrano poljuljano zato što ste, direktno ili indirektno, omogućili da, nakon svega, Ha-de-ze nastavi podjelu grada Mostara. Tu je vaša priča o multietničnosti uvelike pokopana.

Suzdržao sam se od komentara na vaš kukavički odnos naspram dobre volje reisu-l-uleme Kvazovića da okupi probosanske političke snage za dobrobit bosanske države i nacije. Licemjerno je, Nikšiću, tražiti susret sa reisu-l-ulemom Kavazovićem pred izbore radi političke podrške Es-de-pe-u, a onda odbiti potpisati zajedničku izjavu s obrazloženjem da se vjerske zajednice nemaju pravo miješati u politiku osim onoliko koliko treba Es-de-pe-u pred izbore. Međutim, sad razumijem zašto ste tako postupili i u Srebrenici, i u Mostaru, i sa dobronamjernom idejom resu-l-uleme Kavazovića o probosanskom okupljanju.

Postupili ste zato da ne biste povrijedili nacionalni osjećaj kod Srbina i Bosanca Mijatovića, koji ne negira genocid. Jer ako biste ga povrijedili, on bi onda bio samo Srbin i negirao bi genocid. E, vidite, Nikšiću, Mijatović je to skužio pa se umjesto vas odvažio da vam (nam) čita lekcije iz multietničnosti i vas zadužio da to prenosite Bošnjacima, na čelu sa nekadašnjim Reisom u Bošnjaka, kojeg vi onda optužite da puca u tu Mihanovićevu multietničnost jer smije da kaže „popu pop, a bobu bob“.

No, ako vam, Nikšiću, optužba nekadašnjeg Reisa koristi da biste zadržali Mijatovića u Es-de-pe, neka vam je onda „halal olsun“. Bolje je da vam je multietnički Mijatović u Banjoj Luci bliži nego nekadašnji i sadašnji reisu-l-ulema u Bošnjaka, koji ne razumiju vašu Es-de-pe-ovu politiku otkako ste vi na čelu te partije, koja se utopila u politiku njihove „Naše stranke“, o kojoj će biti riječi nekom drugom prilikom.U svakom slučaju, Nikšiću, želim vam dobro zdravlje i uspješan politički rad na multietničkoj Bosni. Nadam se da vi smijete otići u Banja Luku bez 100 policajaca u obezbjeđenju. Dozvolite mi, na kraju, da poželim svim muslimanima i muslimankama u domovini i svijetu ugodan i blagoslovljen ostatak Ramazana! Amin!


(Admir Oručević)

3
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.