26.5.2021. 10:54
0
Dodijeljen mandat Samili Zejćirović (SDA) u Predstavničkom domu PFBiH
Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine počeo je zasjedanje na kojem je dodijeljen mandat Samili Zejćirović (SDA) nakon što je prestao mandat Ibrahimu Zukiću usljed smrti.

Prema predloženom dnevnom redu, poslanici će se izjašnjavati o zakonu o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Svrha ovog zakona je da se bolje regulira upotreba duhanskih proizvoda.

Poslanici će razmatrati izmjene Zakona o nasljeđivanju, Zakona o registraciji poslovnih subjekata, Zakona o stvarnim pravima, Porodičnog zakona, Zakona o zemljišnim knjigama, kao i izmjene i dopune Zakona o notarima.

Ta zakonska rješenja Vlada Federacije BiH je uputila u proceduru zbog usaglašavanja s presudama Ustavnog suda FBiH, koji je, između ostalog, utvrdio da pojedine odredbe navedenih zakona, kojima je propisana obavezna notarska obrada za određene pravne poslove, nisu u skladu s Ustavom FBiH.

Izmjenama i dopunama Zakona o notarima trebao bi se uvesti postupak potvrđivanja isprava za koje nije obvezna notarska obrada (takozvani postupak solemnizacije).

U to spadaju pravni poslovi o reguliranju imovinskih odnosa između bračnih drugova, kao i onih koje žive u izvanbračnoj životnoj zajednici, poslovi čiji je predmet prijenos ili stjecanje vlasništva ili drugih stvarnih prava na nekretninama, zatim kojima se sačinjavaju osnivačka akta privrednih društava i utvrđuje njihov statut i svaka njegova promjena.

Dakle, navedene pravne poslove u vidu privatne isprave mogu sačinjavati same stranke u postupku, ali s ciljem zaštite pravne sigurnosti neophodno je da ih solemnizira notar po postupku koji je detaljno propisan u predloženim izmjenama i dopunama Zakona o notarima.

Također, poslanici će razmatrati izmjene i dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti Federacije BiH, koje je predložila poslanica Amela Kuskunović i izmjenu i dopunu Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju, čiji su predlagači Sanela Klarić i Vibor Handžić.

Na dnevnom redu je i Nacrt Zakona o ustanovama socijalne zaštite Federacije BiH, Izvještaj o radu Federalnog zavoda za zapošljavanje za 2020. godinu, Izvještaj o izvršenju budžeta Federacije BiH za 2020. godinu, Izvještaji Federalnog ministarstva prometa i komunikacija o realizaciji Strategije prometa Federacije BiH i provedbi Zakona o cestama u Federaciji BiH, te Informacija o vanjskom i unutrašnjem dugu u Federaciji BiH na dan 31. decembra 2020. godine.

(FENA)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.