28.10.2021. 16:10
0
Nakon što su tužili načelnika Efendića, Dobrinjci najavljuju nove krivične prijave i nastavak borbe
Na lokalitetu pored Međunarodnog aerdroma Sarajevo, uz samu glavnu saobraćajnicu, ulica Kurta Schorka, a 50 metara od stambenih zgrada na Dobrinji 1, nedavno je započela gradnja kompleksa privatnog investitora Hifa-Oil d.o.o., što je probudilo interesovanje građana Dobrinje 1.
Nezadovoljni objašnjenima kako je došlo do gradnje dobivenim od predstavnika Općine Novi Grad Sarajevo, neformalna grupa građana “Spasimo Dobrinju!” se odlučila dodatno istražiti ovaj slučaj, a u nastavku donosimo dijelove njihovog obimnog saopćenja.

Nakon više od šest sedmica ‘borbe’, predstavljamo vam šta se sve dešavalo od našeg prvog okupljanja na livadi, jednoj od rijetkih preostalih zelenih površina na Dobrinji:

15.09.2021. godine su nam se obratili načelnik Semir Efendić i njegov pomoćnik za urbanizam Alen Zorlak, koji su tvrdili da je izgradnja benzinske pumpe, i još važnije terminala za kerozin, ‘po zakonu i u skladu sa prostorno-planskom dokumentacijom’.

Sumnjali smo u njihova objašnjenja, te je nekolicina nas odlučila da na sve raspoložive načine istraži kako je moguće da neko može izgraditi takav kompleks u naselju, a da o tome ne informiše i ne konsultuje građane koji tu žive i ne dobije sve potrebne saglasnosti.

Nakon višesedmičnog istraživanja, proučavanja prikupljene dokumentacije, konsultacija sa stučnjacima iz raznih oblasti, brojnih sastanaka sa zastupnicima na različitim nivoima vlasti, pojedinim zvaničnicima i menadžmentom aerodroma, prva faza je okončana podizanjem krivične prijave protiv Semira Efendića (načelnika općine Novi Grad Sarajevo), Alena Zorlaka (pomoćnika načelnika za urbanizam) te drugih uposlenika Službe za urbanizam Općine Novi Grad Sarajevo, radi postojanja osnovane sumnje da su nesavjesno postupili u vršenju službene dužnosti i da su zloupotrijebili položaj i ovlasti, kršeći pri tom više zakona, kako bi nezakonito izdali urbanističku i građevinsku dozvolu investitoru HIFA-OIL d.o.o.

Lokalitet se ne nalazi u obuhvatu bilo kakve provedbeno-planske dokumentacije iz razloga što se ova lokacija od izgradnje aerodroma Sarajevo u svim prostornim planovima definiše kao zona zračnog saobraćaja. 2009. godine, ta lokacija je unesena u plan razvoja aerodroma kroz dokument „Master plan razvoja Međunarodnog aerodroma Sarajevo“. Prema navedenom dokumentu ovo zemljište je predviđeno za eksproprijaciju za potrebe proširenja aerodroma Sarajevo, dok je na manjem dijelu ovog zemljišta predviđena izgradnja objekata poput upravne zgrade, hangara i sl. za potrebe državne avio kompanije. Isto se navodi i u Prostornom Planu Kantona Sarajevo (Sl. Novine KS 26/06, strana 1506).

Dana 15.10.2019. godine Općina Novi Grad se, u ime investitora, obraća Zavodu za planiranje razvoja KS tražeći mišljenje. Međutim, Zavod uopće ne daje pozitivno stručno mišljenje, kako je to Općina pogrešno plasirala u javnost i lažno predstavila u svom daljem postupanju. 

Nakon ovoga, investitor traži saglasnost od Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (koja je nadležna da daje saglasnost samo u smislu maksimalnih visinskih kota) i Međunarodnog aerodroma Sarajevo (koji odgovora da nije nadležan da daje saglasnost), što Općina zanemaruje i navodi da je investitor dostavio saglasnost od JP Međunarodni aerodrom Sarajevo. 

Ono što je jako upadljivo i nelogično, ni Aerodrom, ni Direkcija u svojim odgovorima nigdje ne spominju da je to lokacija predviđena za širenje aerodroma! Smatramo da istražni organi moraju ispitati zašto ova dva subjekta ne štite svoje interese, odnosno interese Federacije BiH i po čijem nalogu! Posebno pozivamo Vladu Federacije, Premijera Federacije da objasni javnosti zašto ne štite interese građana?! 

Uvidom u urbanističku saglasnost, spoznali smo da je općinski urbanista utvrdio da korisna povšina iznosi 11.200 m². Tu su nam se javile dodatne nelogičnosti! Naime, urbanista iz Ministarstva prostornog uređenja KS došao je do zaključka da je korisna površina manja od 10.000 m². Uvidom u dokument, bilans površina koji je izradio arhitekta iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, utvrdili smo da se tlocrtne površine korištene KS ne slažu sa tlocrtnim površinama koje je investitor dostavio za okolinsku dozvolu. Razlika je više nego zanemariva! Samo na primjeru hotela postoji razlika od dodatnih 300 m² po etaži. 

Obzirom da načelnik Semir Efendić, uporno nastavlja da obmanjuje javnost i vijećnike da je sve legalno, da je ovaj kompleks dio aerodromske infrastukture i dio master plana aerodroma, neka objasni javnosti zašto nije postupio prema uputama Ministarstva prostornog uređenja FBiH (Dopis 02-23-1-1141/19-2) koje je navelo da ima nadležnost nad izdavanjem akata o građenju, već je potpuno svjesno zanemario njihove upute, te sam izdao urbanističku saglasnost?!

Zaključak! Općina Novi Grad nikako nije nadležna za izdavanje urbanističke dozvole i pozivamo više organe da ponište urbanističku dozvolu, a samim tim i sve dokumente koji su proizašli iz nje. 

Ako mislite da je kraj, nije! Izdata urbanistička saglasnost je sporna jer je izdata prije dobavljanja okolinske dozvole! Naime, Zakon je jasno definisao da se prvo mora pribaviti okolinska dozvola! Ali šta su zakoni za vladajuće klase, pitate li se svaki dan?!

Za izdavanje okolinske dozvole obratili su se Ministarstvu prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS. Naravno, za ovakvu vrstu objekata, u vrijeme kad je tražena, bila je potrebna dozvola od Federalnog ministarstva okoliša i turizma, a ne ministarstva nižeg nivoa kako je to pogrešno urađeno i predstavljeno uz sistemsko iskrivljavanje činjenica i zakonskih odredbi!

Nadalje, pri izdavanju okolinske dozvole Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS je prekršilo procedure jer nisu ogranizovali javnu raspravu što su obavezni po zakonu, te oglasiti vrijeme i mjesto održavanja javne rasprave i putem pisanih medija i na internetu. Pregledom arhive dnevnih novina utvrdili smo da su oglasili javni uvid. Javni uvid nije isto što i zakonom propisana javna rasprava! 

Na kraju želimo navesti najbitniji agrument, a to je da se Okolinska dozvola nije mogla izdati zbog činjenice da se objekti za skladištenje i pretakanje opasnih i otrovnih supstanici (benzinska pumpa i depo kerozina) nalaze u III vodozaštitnoj zoni što nam je potvrdila i Federalna uprava za inspekcijske poslove, Federalni vodni inspektorat.

Nažalost, ni KJKP Vodovod i kanalizacija, ni Agencija za vodno područje rijeke Save, ni Ministarstvo privrede KS, u saglasnostima koje izdaju apsolutno ne spominju da se radi o III vodozaštitnoj zoni. Neprihvatljiv je ovaj nivo nestručnosti i/ili neznanja, da ne spominjemo svjesno zanamerivanje činjenica! Ipak, vjerujemo da će sve navedeno utvrditi istražni ograni koje smo takođe informisali o svemu navedenom i tražili poduzimanje koraka iz njihove nadležnosti.

Znamo i da je prodaju parcele 3169/4 (kategorisane kao javni put) izglasalo OV Novi Grad zahvaljući Alenu Zorlaku, što možete vidjeti na snimku sa 35. Sjednice Općinskog vijeća Novi Grad, održane u septembru 2020. godine. Naime, vijećnici su smatrali da ne bi trebali glasati za prodaju parcele površine 169 m², koja se nalazi tačno između parcela investitora, Alen Zorlak (pomoćnik za urbanizam načelnika Semira Efendića) ih je ubjeđivao da je to „neka parcela sa strane, da će tu svakako biti pumpa jer je to usvojeno ranijim prostornim planovima.“ Više je nego jasno da je ovo bila očigledna obmana vijećnika, jer ne postoje nikakvi planovi na kojima je tu planirana izgradnja ni benzinske pumpe, niti skladišta kerozina, niti hotela.

O svim našim navodima smo upoznali Tužilaštvo KS, SIPA-u i Ured za borbu protiv korupcije, te se nadamo da će objektivno ispitati sve navode i poduzeti zakonom predviđene mjere
”, dijelovi su saopćenja Neformalne grupe građana “Spasimo Dobrinju!” iz koje najavljuju da će u narednom periodu potencijalno podnijeti krivične prijave i protiv: Indire Kozice (kantonalna vodna inspektorica), Ejuba Salkića (glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor), Envera Hadžiahmetovića (Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS), Adnana Delića (Ministar privreda KS), te Nihada Peze i Harisa Ališehovića iz Agencije za vodno područje rijeke Save.

Više o aktivnostima građana Dobrinje možete saznati na njihovoj facebook stranici.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.