1.12.2021. 14:02
0
Stotine studenata UNSA ostaju bez diploma: Na dva fakulteta UNSA nema ko potpisati diplome
Dodjela diploma za diplomante i magistrante i doktorante Univerziteta u Sarajevu vjerovatno će biti odgođena, a razlog je u činjenici da na dva fakulteta UNSA nema ko potpisati diplome.

Naime, potpisi dekanesa Pravnog fakulteta Zinke Grbo i v.d. dekanese Medicinskog fakulteta Amine Valjevac nikad nisu deponovani u registru Općinskog suda u Sarajevu.


Na ovu činjenicu danas su upozorili i iz Rektorata UNSA.

„Općinski sud u Sarajevu, Odjeljenje registra za upis pravnih lica do danas nije izvršilo upis novoizabranih ovlaštenih lica ova dva fakulteta, zbog podnesenih žalbi pojedinih organizacionih jedinica UNSA (Medicinski fakultet, Elektrotehnički fakultet, Fakultet za saobraćaj i komunikacije, Ekonomski fakultet, Fakultet političkih nauka i Poljoprivredno-prehrambeni fakultet) Kantonalnom sudu u Sarajevu na rješenja Općinskog suda u Sarajevu o izvršenoj statusnoj promjeni (pravnoj integraciji) Univerziteta.


Univerzitet u Sarajevu je informiran od strane nadležnog Odjeljenja Općinskog suda u Sarajevu da do promjene podataka i deponovanja potpisa neće doći dok Kantonalni sud u Sarajevu ne odluči po pomenutim žalbama“, saopćeno je iz Rektorata.


Dodatni problem je što se podnesene žalbe moraju rješavati istovremeno jer su predmeti vezani.

- Zbog otezanja postupka od strane određenih sudija/sutkinja, Univerzitet do današnjeg dana ne zna ishod tog odlučivanja. Pored svih urgencija upućenih nadležnim sudovima od strane Univerziteta u Sarajevu, Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, da se izvrši upis novoizabranih dekanice i v.d. dekanice u Registar Općinskog suda u Sarajevu, odnosno da se prioritetno odluči po žalbama organizacionih jedinica, do danas nije rezultiralo rješavanjem navedenog problema - navode iz Rektorata.

Ukoliko Univerzitet u Sarajevu bude primoran otkazati dodjelu diploma, zajedno sa oštećenim studentima koji neće moći dobiti svoje diplome i uvjerenja morat će iskoristiti pravne mehanizme zaštite koji su im na raspolaganju pa i pokrenuti postupke pred nadležnim institucijama protiv pojedinaca i institucija koji se suprotstavljaju odlukama suda o pripajanju organizacionih jedinica Univerzitetu u Sarajevu, te odlukama Upravnog odbora Univerziteta u Sarajevu, i na taj način nanose štetu određenim grupama studenata čime se vrši diskriminacija i uskraćuje im se pravo da preuzmu svoje zasluženo stečene diplome na Svečanoj promociji kako se to generacijama događa.


-Na ovaj način pojedinci (pojedini rukovodioci organizacionih jedinica, određene sudije/sutkinje) nanose direktnu štetu opštem interesu, odnosno visokom obrazovanju koje je od posebnog interesa za državu - zaključili su iz Rektorata.

U ovom trenutku najvažnije je da se donese odluka po žalbama ili da se odustane od žalbi kako bi se odblokirali pravni procesi na ova dva fakulteta (Pravo i Medicina) te izbjegle daljnje štete po funkcionisanje fakulteta i Univerzitet u Sarajevu. Pravna integracija je proces koji je od početka zasmetao određenim centrima moći koji su pojedine fakultete UNSA-e privatizirali do te mjere da su prijetili i osnivanjem posebnog medicinskog instituta i izdvajanjem Medicinskog fakulteta iz okrilja Univerziteta u Sarajevu.


Interesantno je da se u cijelom procesu ne oglašavaju i uposlenici ovih fakulteta koji su se žalili na proces pravne integracije čiji je radno-pravni status upitan jer još uvijek nisu prijavljeni na UNSA. Jedan od tih fakulteta je i Elektrotehnički na čijem je čelu Jasmin Velagić, koji je ujedno i predsjednik Sindikata UNSA i danas jedan od zagovornika neopravdanog povećanja plaća u sektoru visokog obrazovanja.


Nadležne institucije u narednom periodu imat će pune ruke posla jer će se morati utvrditi ko je zloupotrijebio službeni položaj, prekoračio ovlaštenja i povrijedio prava radnika i njihove ugovore o radu i u konačnici ostavio stotine studenata bez diploma. 


(Patria) 

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.