6.12.2021. 21:58
0
Skupština KS o slučaju preminule djevojčine Džene Gadžun
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo upoznalo je danas zastupnike Skupštine Kantona Sarajevo sa informacijom o slučaju preminule djevojčice Džene Gadžun iz Kaknja, kao i sa inspekcijskim nalazom Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS - Inspektorata, sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu vezanim za ovaj slučaj sa tragičnim epilogom.

Uz izraze dubokog saučešća porodici  Gadžun zbog njihovog bolnog i tragičnog gubitka, zastupnici Skupštine KS su, nakon brojnih diskusija o svim  aspektima ovog događaja, zatražili potpuno provođenje svih istražnih i sudskih radnji vezanih za liječenje ove djevojčice. Istakli su da očekuju brzo i cjelovito  zakonsko postupanje nadležnih organa prema svima u lancu liječenja  rahmetli Džene.


Takođe, zatražen je isti pristup i postupanje za druge slučajeve tragičnih ishoda liječenja pacijenata, gdje su utvrđene nepravilnosti, propusti i nesavjesno liječenje u Kantonu  Sarajevo.


Ovaj slučaj je inicirao i najavio što skorije održavanje tematske sjednice Skupštine KS o stanju u javnom i privatnom zdravstvenom sektoru u KS, kao i definisanje smjernica  daljeg djelovanja Ministarstva, Vlade i Skupštine u reformskim procesima u ovoj oblasti. 

Skupština KS je danas usvojila Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prijavljivanju i postupku provjere podataka o imovini nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo, te ga uputila u javnu raspravu u trajanju od 30 dana. 


Naime, Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS obratio se Ministarstvu pravde i uprave KS sa inicijativom za izmjenu i dopunu ovog zakona u kojoj je navedeno da je dosadašnja praksa u provedbi ovog zakona ukazala na potrebu da se preciznije definišu pojedine odredbe Zakona, s ciljem da se sistem i način prijavljivanja imovine nosioca javnih funkcija učini efikasnijim.


“Imajući u vidu ovu inicijativu, Ministarstvo je utvrdilo da je, pored određenih izmjena u nomotehničkom smislu, potrebno proširiti krug lica u definiciji nosilaca javnih funkcija i na druga lica koja su izabrana i imenovana, ili je za njihov izbor ili imenovanje data saglasnost od strane zakonodavnog organa Kantona Sarajevo ili Gradskog i općinskog vijeća ili Vlade, te precizirati na koje pomoćnike direktora agencija, fondova, javnih preduzeća, javnih ustanova i institucija, čiji je osnivač Kantona Sarajevo, se ovaj zakon odnosi“, istakla je u svom  izlaganju ministrica Darja Softić Kadenić, te je dodala da predložene izmjene obuhvataju i novi elektronski metod prijave imavine izabranih dužnosnika u KS.


Današnje brojne diskusije najavile su sveobuhvatnu javnu raspravu po ovom nacrtu zakona, a sve sa ciljem njegove lakše i efikasnije provedbe, u smislu osnaživanja mehanizama u borbi protiv korupcije u javnom sektoru Kantona Sarajevo.


(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.