26.1.2022. 16:08
0
Kvalitet zraka u KS - U općini Ilijaš proglašeno Upozorenje, a u svim ostalim dijelovima Pripravnost
FOTO: Ilustracija
Zbog pogoršanja kvaliteta zraka na području Kantona Sarajevo, u općini Ilijaš proglašeno je Upozorenje, a u svim ostalim dijelovima Kantona Sarajevo Pripravnost.

S obzirom na trenutno stanje kvaliteta zraka koje je tokom dana značajno pogoršano, kao i na prognozirane stabilne vremenske uslove u narednim danima, Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor, prema odredbama Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, proglašava epizodu „Pripravnost“ u zonama A, B i D Kantona Sarajevo. 

To je tijelo, također, predložilo i Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša da proglasi epizode „Upozorenje“ za zonu Ilijaša, tj. za zonu C.  Ministarstvo je uvažilo prijedlog Stručnog tijela i naredbom proglasilo spomenutu epizodu za Ilijašu, jer je stacionirana stanica u ovom dijelu Kantona Sarajevo zabilježila prekoračenje praga epizode „Upozorenje“ za PM10 od 150µg/m3. Navedenom naredbom je naređeno, uz primjenu svih mjera iz epizode "Pripravnost", i preduzimanje slijedećih mjera u zoni C, i to: 

- Osigurati da sva postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50 kW koja koriste čvrsta goriva i teška lož ulja, smanje temperaturu u prostorijama koje zagrijavaju za minimalno 3ºC; 

- Smanjiti broj radnih sati tehnoloških postrojenja, sa Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energije za grijanje za minimalno 20%; 

- Primjeniti „mokri postupak“ za zimsko održavanje cesta od strane komunalnih i drugih ovlaštenih institucija na svim glavnim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama; 

- Intenzivirati nadzor nad tehničkom ispravnosti vozila sa stanovišta sumnje na prekomjerno zagađivanje okoliša shodno Pravilniku o tehničkim pregledima vozila; 

- Zabraniti izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom prostoru; 

- Zabraniti održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru, u cilju smanjenja kretanja i izlaganja stanovništva štetnim materijama, koje vrši organ MUP-a na zahtjev organa državne uprave nadležnog za poslove zdravstva. U isto vrijeme, mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku na svim ostalim automatskim stanicama  - Otoka, Ilidža, Hadžići i Vijećnica zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za PM10 od 50µg/m3 za prethodni dan. Također se, prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u naredna tri dana se očekuje relativno stabilna vremenska situacija, sa mogućnošću slabe inverzije i vjetrom slabog intenziteta promjenjivog smjera.  

Iz Stručnog tijela na kraju naglašavaju i kako će padavine koje su prognozirane za petak, 28. januar 2022. godine, biti slabog intenziteta, zbog čega ne očekuju da će značajnije doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu, saopćila je Služba za protokol i press KS.(Amer Mujezinović)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.