19.11.2022. 8:54
0
Bećirović izabrao članove kabineta: Evo ko će savjetovati člana Predsjedništva BiH
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda Denis Bećirović izabrao je savjetnike za svoj kabinet, ljude koji će tokom četverogodišnjeg mandata usko surađivati s njim na raznim poljima.

Savjetnik za vanjsku politiku je ugledni diplomata dr. sci. Nerkez Arifhodžić.  

Arifhodžić je kao karijerni diplomata za vrijeme SFRJ bio na poslovima u Beogradu, Briselu, Strazburu i Tunisu, pored ostalog na dužnostima generalnog konzula, savjetnika ministra i ambasadora SFRJ. U diplomatiji Republike Bosne i Hercegovine od 21.5.1992.  bio je na dužnosti predstavnika Vlade RBiH, a zatim ambasadora u Tunisu, Alžiru, Maroku, Državi Palestini i predstavnika RBiH u Vijeću Evrope.  

Od 2001 bio je na dužnostima ambasadora BiH u Turskoj, Azerbejdžanu, Gruziji, Italiji,  Malti, San Marinu i stalnog predstavnika BiH u FAO, IFAD i WFP, te savjetnika člana Predsjedništva BiH. 

Savjetnik za ustavno-pravna pitanja je bivši dugogodišnji sudija dr. sci Šahbaz Džihanović. 

Džihanović je za vrijeme SFRJ, između ostalog,obnašao niz dužnosti u u sudskoj,  zakonodavnoj i izvršnoj vlasti SR Bosne i Hercegovine. Bio je generalni konzul BiH u  Minhenu (1992.-1997.), zamjenik Federalnog ministra pravde (1998. do 2002.), i  Potpredsjednik Federacije BiH (2002. do 2006.), direktor Centra za edukaciju sudija i  tužilaca Federacije BiH (2007. do 2011.), zatim sudija Suda Bosne i Hercegovine (2011. do 2015.) i sudija Ustavnog suda Federacije BiH (maj 2015. do juni.2019.). 

Savjetnik za sigurnosna pitanja je dr. Alija Kožljak, ekspert iz oblasti odbrane, oružanih snaga i NATO integracija.  

Kožljak je u svojoj karijeri obavljao dužnost Oficira za vezu u štabu NATO SFOR-a Sarajevo, zatim brojne dužnosti u Zajedničkom štabu OSBiH i Ministarstvu odbrane BiH, kao i Šefa vojnog dijela Misije BiH pri NATO-u u Briselu. 

Doktor je političkih nauka, a bio je angažiran i na brojnim visoko-školskim ustanovama kao univerzitetski profesor u oblasti međunarodnih odnosa i sigurnosti. Postdiplomske studije završio je na „King‘s College“ u Londonu, a magistrirao je međunarodne odnose, kao i SUSI akademski program na Univerzitetu Florida, Gainesville - SAD.

Savjetnik za ekonomska pitanja je Mirza Kršo, vanredni profesor na Katedri za finansije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu (EFSA) i konsultant pri Ekonomskom institutu Sarajevo (EIS). 

Jedan je od osnivača BiH odjeljka International Fiscal Association (IFA). Sa MIT Centrom  EFSA učestvovao je pripremi i izradi serije izvještaja o konkurentnosti BiH i regiona  Jugoistočne Evrope (2008.-2014).  

Učestvovao je u nizu domaćih i međunarodnih projekata, te u radu upravljačkih struktura u javnom u privatnom sektoru. 

Savjetnik za informisanje je Amil Dučić, dugodišnji novinar i urednik u bosanskohercegovačkim medijima. 

Diplomirao je žurnalistiku na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu. Od 2005.  do 2022. godine radio je kao novinar unutrašnjopolitičkih rubrika u dnevnim novinama  "Oslobođenje" i "Dnevni avaz", zatim kao urednik na web portalima Radiosarajevo.ba i Klix, te kao istraživački novinar na portalu Fokus. 

Bio je učesnik Fellowship programa Ambasade Velike Britanije u Bosni i Hercegovini,  odnosno stručnog usavršavanja u Londonu.  

Učestvovao je i u studijskom programu State Departmenta kojeg je implementirala Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini. Riječ je o edukaciji o vanjskoj politici SAD-a, američkom federalnom sistemu, te o mehanizmima donošenja  odluka Američke vlade.

(A. Balićevac)

0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.