22.7.2023. 9:37
0
Ramo Isak: Tražio sam finansijsku podršku za kupovinu uniformi za sve policajce u FBiH
Uvođenje nove jedinstvene uniforme za sve policijske agencije u Federaciji Bosne i Hercegovine, a što je, između ostalog, uvjetovano i donošenjem nove uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi, uskoro bi trebalo biti konkretizirano.

“Očekujem kako će uredba o jedinstvenoj uniformi u narednih nekoliko dana biti upućena Vladi Federacije BiH na izjašnjavanje”, kazao je tim povodom federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak za Fenu.

Istovremeno, istaknuo je kako od početka mandata aktivno vodi razgovore s federalnim premijerom i članovima Vlade Federacije BiH radi iznalaženja sredstava za kupovinu uniformi za potrebe svih policijskih službenika.

Federalni ministar unutrašnjih poslova u tom kontekstu podsjeća i na konsultacije s međunarodnim partnerima, orijentirane ka iznalaženju neophodnih sredstava za realizaciju spomenute inicijative.

“Obavio sam konsultacije s više međunarodnih partnera vezano za finansiranje jedinstvenih uniformi, a od kojih sam tražio finansijsku podršku kada je riječ o kupovini uniformi za potrebe svih policajaca u Federaciji BiH, dakle i Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova”, precizira Isak.

Naime, inicijativa o potrebi izrade nove policijske uniforme u Federaciji BiH pokrenuta je na sastanku Koordinacije direktora Federalne uprave policije i komesara/direktora uprava policija kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova 16. septembra 2020. godine, otkada se u kontinuitetu radi na njenoj realizaciji.

Kako je Feni rečeno u FMUP-u, u januaru 2021. godine formirana je Komisija za izradu uredbe o jedinstvenoj policijskoj uniformi i tehničkih karakteristika jedinstvene policijske uniforme u FBiH, kao i drugih propisa koji definiraju tu oblast.

U njenom sastavu su, pored predstavnika Federalne uprave policije, bili i predstavnici kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, koji su svoj posao okončali u aprilu ove godine. 

Trenutno važeća Uredba o jedinstvenoj policijskoj uniformi u FBiH iz 2010. godine ima svega tri stranice.

Novom uredbom na 41 stranici decidno definirani svi parametri koji određuju, ne samo dijelove uniforme, nego i procese – zaduženja, zamjene i razduženje policijskih uniformi, vrijeme i način nošenja policijske uniforme, policijske oznake, popis dijelova policijskih uniformi s količinama za zaduženje i rokovima korištenja…

Također, definirane su vrste i sastavni dijelovi policijskih uniformi, uključujući osnovne policijske uniforme, uniforme za kriminalističku policiju, specijalne policijske jedinice i jedinice za specijalističku podršku, te uniforme za interventnu policiju, odnosno svečane policijske uniforme i policijske uniforme za rad u inozemstvu.

Novom uredbom definirani su i dodatni dijelovi policijske uniforme, uključujući dodatne dijelove osnovne policijske uniforme za policijske službenike-bicikliste i policijske službenike-motocikliste, kao i dodatne dijelove uniforme za kriminalističku policiju, za pripadnike specijalne policijske jedinice i jedinice za specijalističku podršku, te za policijske službenike koji obavljaju poslove kontradiverzione zaštite i za policijske službenike koji rade na poslovima neposredne zaštite VIP osoba.

Inače, Nacrt uredbe o jedinstvenoj uniformi policijskih snaga u Federaciji BiH, u međuvremenu, je dobio pozitivno mišljenje Ureda Vlade FBiH za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Europske unije.

(Ajdin B.)

 
Ramo Isak
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2022, Source d.o.o.