19.6.2024. 21:36
0
Nezakonito naplaćivali parking u Neumu: Sud ih kaznio sa 12 KM plus kamate
FOTO: n1
Sudsko vijeće Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona potvrdilo je presudu Općinskog suda u Čapljini da je firma Bakus nezakonito naplatila parking u Neumu, piše Bljesak.

Potvrđena je presuda da firma Bakus treba vratiti osobi koja ih je tužila iznos od 12,00 KM, iznos koji je isplaćen bez osnova, sa zakonskom zateznom kamatom.

Kantonalni sud u Mostaru, potvrdio je ranije dokaze da je vozilo bilo parkirano u Neumu ispred trafostanice u Ulici mimoza, između dvije stambene jedinice, na neuređenoj zemljanoj površini, na kojoj nije bilo postavljene vertikalne i horizontalne signalizacije, da je predmetna površina pristup trafostanici, da nije parking mjesto, pa tuženi nije imao osnova da naplati parking kartu.

U septembru 2020. godine, iako je parkirao na neuređenoj i neoznačenoj površini, vlasnik vozila dobio je obavijest o Bakusa da da mora platiti parking, ili će u suprotnom platiti iznos od 60 KM. Vlasnik vozila platio je kartu ali je kasnije sve dao na sud koji je presudio da je oštećen te da se firma, koja je imala koncesiju za naplatu parkinga, a o kojoj smo ranije pisali, stekla imovinu bez pravne osnove.

Kako se navodi u presudi, koju je Bljesak imao na uvid, 'tuženik nije bio ovlašten naplatiti parking kartu za parkiranje vozila na predmetnoj površini pa je time stekao imovinu bez pravne osnove'.

Prema izjavama svjedoka u ovom postupku na tom mjestu se nikada nije naplaćivao parking a spomenuta ulica, utvrdio je sud, nije označena u javnim knjigama kao javna površina, već se vodi u naravi kao pašnjak, i nije proglašena javnom cestom odnosno javnom površinom. Utvrđeno je da je riječ o neuređenoj zelenoj površini između dvije stambene jedinice, ispred trafostanice, bez signalizacije i znaka 'P' da je to mjesto predviđeno za parking, niti je na tlu bijelim crtama označen prostor za parking. Budući da nema signalizacije i da nije riječ o javnoj površini, sud je utvrdio kako nije ispunjen uvjet da se ta površina smatra parking mjestom, te tuženik nije imao osnovu da naplati parking kartu.

Između ostalog, sud navodi kako je spomenuta površina pristup trafostanici, pa samim time i ne bi trebala biti mjesto za parking, jer ovlaštenim službama mora biti omogućen pristup radi eventualno potrebnih intervencija. U presudi se ističe da je zbog nepropisnog parkiranja na neuređenoj zelenoj površini, tužitelja eventualno moglo prekršajno goniti nadležno policijsko tijelo.

Unatoč ovoj presudi, kako doznajemo od mještana Neuma, ovakva praksa naplaćivanja kazni na neoznačenim mjestima je nastavljena.

Pored toga, još uvijek nema dostupnih službenih informacija o rezultatima javnog poziva za dodjelu koncesije za korištenje javnog parkinga iako, kako je ranije potvrđeno, nema dozvolu za koncesiju resornog ministarstva. Naplatu parkinga trebalo bi vršiti javno komunalno poduzeće. No, Općina Neum je to ranije dodijelila firmi Bakus.

Ranije je općinski načelnik, Dragan Jurković, za Bljesak.info rekao da je Općina Neum 2008. godine pokrenula naplatu parkinga dodjelom koncesije kroz Javni poziv.

"Tada se tražilo mišljenje resornog ministarstva, konkretno Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNK-a, gdje je u odgovoru jasno navedeno da je parking u nadležnosti Općine Neum. Općina Neum posjeduje navedenu suglasnost", rekao je Jurković za Bljesak.info.

No, dokument iz spomenutog ministarstva, kojeg smo imali na uvid govori kako se Općina nije obratila nadležnom ministarstvu do početka 2021. godine po ovome pitanju nego tek u augustu 2021. godine sa zahtjevom za preuzimanje uloge koncesionara kako bi izdala koncesiju za korištenje javnog gradskog parkirališta na području Općine Neum.

No, ministarstvo je vladi uputilo preporuku da se zahtjev odbije budući da Općina nije postupila po Zakonu o komunalnim djelatnostima HNK-a koji kaže kako 'u cilju bližeg uređenja propisa u komunalnim djelatnostima, tijelo jedinice lokalne samouprave obvezno donijeti odluku o komunalnom redu i druge odluke o komunalnim djelatnostima'.

Bljesak saznaje da se Ministarstvu građenja i prostornog uređenja Hercegovačko-neretvanskog Kantona Općina Neum nije po ovome pitanju obraćala ni prošle i ove godine. Trakavica oko neumskog parkinga, koja je dosegnula i do Europola, traje godinama od kad je Ministarstvo pravde BiH u junu 2008. godine izdalo odobrenje firmu Bakus d.o.o. iz Neuma za korištenje prekršajnog naloga, a isto je potvrdilo i ministarstvo 2014. godine iako ta firma nije imala koncesiju za naplatu parkinga odnosno nije imala koncesiju županijskog ministarstva a i nije javno poduzeće koje jedino može naplaćivati parking, navodi Bljesak.info.

Neum
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.