22.3.2024. 14:53
0
Odluka Evropskog vijeća bh. kompanijama otvara mogućnost za nove poslovne prilike
Vanjskotrgovinska/Spoljnotgovinska komora BiH pozdravlja odluku Europskog vijeća za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom jer ona donosi jednu vrstu ekonomske sigurnosti, daje dobar signal za strane investitore, mogućnost povećanja zaposlenosti i otvara dodatne mogućnosti za nove poslovne prilike, posebno u vanjskotrgovinskoj razmjeni i kreiranju povoljnijeg poslovnog okruženja u našoj zemlji.

Ova odluka Europskog vijeća povećava povjerenje u BiH, posebno kada je u pitanju vanjski investicijski potencija. 

Bh. kompanije već godinama posluju na tržištu Europske unije, a u ukupnom izvozu, EU sudjeluje sa 72,3 %, a u uvozu sa 66,7 % i najznačajniji je bh. trgovinski partner. VTK/STK  BiH, u suradnji s kompanijama, intenzivno radi na njihovom prilagođavanju ovom tržištu i na osnovu toga prezentirali smo i stanje i potencijale bh. privrede pred Europskom unijom, odnosno Europskom komisijom, Europskim vijećem i pred direktoratima za proširenje.

„Na temelju toga bit će otvoreno posebno poglavlje 'business chapter' gdje ćemo pitati poslovnu zajednicu kako da sudjeluje u akcionom planu za daljnje pretpristupne fondove, te daljnje integracijske procese“,  rekao je predsjednik VTK/STK BiH dr. sc. Vjekoslav Vuković. 

VTK/STK BiH prepoznata je, kao zastupnik interesa bh. kompanija,  i u Briselskoj deklaraciji od 13. 12. 2023. u kojoj se jasno kaže da će temeljni sudionici u izradi akcionog plana za zemlje zapadnog Balkana biti RCC, CEFTA i Komorski investicijski forum zapadnog Balkana. 

„Mi smo u sve tri organizacije ili članovi upravnog odbora ili aktivni sudionici. Naša uloga je tu neizostavna i mi ćemo i dalje biti aktivni sudionici ovog procesa, a sve radi interesa bh. gospodarstvenika“, istakao je Vuković.  

Prema istraživanju čije je rezultate 20.3.2024. godine, objavila Eurokomora, a u kojoj su sudjelovali i bh. gospodarstvenici, potreban je jasan vremenski okvir i transparentan i postupan proces kako bi se olakšala priprema poslovne zajednice za pristup EU. Također, istaknuta je važnost  uključivanja privatnog sektora u cijeli proces proširenja te suradnje kreatora politike i poslovne zajednice. U tom kontekstu, preporučeno je ciljano i pravovremeno informiranje kompanija o procesu pristupanja EU i o njenoj pravnoj stečevini, kako bi im se omogućilo planiranje potrebne prilagodbe koju podrazumijeva pristup EU. 

 
VTK BIH
0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.