13.8.2021. 16:39
0
Ekološka katastrofa u Visokom i sve veći broj kancera kod ljudi: Mirza Ganić poručio "Dogorilo je do nokata!"
Prava ekološka katastrofa jedan je od gorućih problema na području Općine Visoko. Naime, na području MZ Gračanica već nekoliko godina nesavjesni pojedinci ovog visočkog naselja pale razne vrste kancerogenog otpada.

Iako su se mještani Gračanice i okolnih naselja u nekoliko navrata žalili Općini Visoko, općinskim preduzećima i inspekciji, problem do dana današnjeg nikada nije riješen, a pojedinci koji pale gume, kosti i razne druge materijale, uglavnom kancerogenog sadržaja, dobili su 'krila' da nastave i dalje sa svojim namjerama, a pojedini od njih su čak od ove ekološke katastrofe napravili i svojevrsni biznis.

Tim povodom, kontaktirali smo Općinu Visoko, kao i gradonačelnika Visokog, Mirzu Ganića, te smo mu poslali sljedeći upit sa pitanjima:

Dopisi na više adresa

Naime, s obzirom da smo dobili na desetine primjedbi/vapaja građana visočkih naselja, Gračanica i Tramošnjik, kao i okolnih naselja, a tiču se dugogodišnjeg problema oko nelegalnog i nezakonitog spaljivanja kancerogenog otpada, guma, animalnog otpada i kostiju od strane pojedinaca, šaljemo vam sljedeći dopis sa pitanjima:

1) Prema izjavama mještana Gračanice kod Visokog, ovo naselje je postalo mjesto sa najvećim zabilježenim brojem kancerogenih oboljenja kod ljudi. Građani ovog naselja, kao i okolnih naselja, su se već duže vremena obraćali nadležnima zbog problema paljenja plastike i guma u naselju Malo Čajno, kao i problema odlaganja i paljenja animalnog otpada u naselju Tramošnjik. Da li ste, uopće, informisani po pitanju ovog problema, te ako jeste - zašto do sada niste reagovali? Ako niste, šta ćete poduzeti u narednom periodu kako bi se ovaj problem adekvatno riješio?

2) Da li ste svjesni da su dvije osobe u svega 15-ak dana preminule u Gračanici usljed komplikacija sa kancerogenim oboljenima od kojih su osobe bolovale? Ako sve češće pojave kancera na tlu Gračanice i okolnih mjesta nisu alarm za uzbunu, šta onda jeste, možete li nam pojasniti? Podsjećam vas, da su nam brojni medicinski stručnjaci i doktori iz Sarajeva i BiH, a s kojima smo razgovarali, potvrdili da spomenute radnje mogu dovesti do povećanog broja kancerogenih oboljenja, te itekako mogu napraviti štetu po zdravlje ljudi.

3) Mještani spomenutih naselja tvrde da su se obraćali policiji, nadležnim općinskim inspekcijama, kantonalnim inspekcijama, Općini Visoko i gradonačelniku, ali da njihov problem do dana današnjeg nikada još nije riješen. Šta vi, kao institucija koja se finansira upravo iz novčanika građana Visokog, pa tako i mještana Gračanice, Tramošnjika i okolnih mjesta, planirate na tom polju da učinite?


Odgovor Mirze Ganića

Danas smo dobili odgovor od gradonačelnika Visokog, Mirze Ganića, a cijeli njegov odgovor prenosimo u cjelosti:

"O ekološkim problemima u MZ Gračanica mediji su pisali i ranije, međutim prema informacijama mještana odgovor nadležnih još od 2018. godine je izostao i problemi su sada samo veći. 

Ono što je godinama zapustila bivša vlast i JKP Visoko ne može se riješiti odmah, ali će se odmah krenuti u rješavanje. Ova problematika je jedan od dokaza da gdje god smo "zagrebali" nakon preuzimanja mandata, nažalost imali smo problem, ali i dokaz da u javnim preduzećima moramo u što kraćem periodu izvršiti promjene menadžmenta i reinžinjering poslovnih aktivnosti, jer zdravlje nema alternativu.

Kao čovjek osuđujem postupke pojedinaca koji truju svoje komšije paljenjem guma, istresanjem klaoničkog otpada na nedozvoljenim mjestima i paljenje kostiju. Osuđujem i JKP Visoko jer je isto trebalo biti dio rješenja i primjer zakonskog poslovanja i odlaganja otpada, a ne biti dio problema i nelegalno odlagati ni manje ni više azbestne table koje su kacerogeni otpad u blizini naselja. 

Evidentno je da se ovdje od strane pojedinaca u svim segmentima ekološkog problema u MZ Gračanici zarađuju ogromne pare i direktno truje narod! Oni koji ne mogu raditi u skladu s zakonom morat će za to odgovarati!

Ovu priliku koristim da dam punu podršku našim građanima  u MZ Gračanica u borbi protiv ovih pojava i obećam da ćemo sve dići na noge i zajedno rješavati ovaj gorući problem. Očigledno da ćemo morati uključit i tužilaštvo, jer "dogorilo je do nokata"!

Poslao sam dopise Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove, Policijskoj stanici Visoko, Odsjeku za inspekcijake poslove Gradske uprave, Službi za lokalni ekonomski razvoj i JKP Visoko da svako iz svoje nadležnosti izvrši analizu ovog problema, a kako bismo mogli organizovati zajednički sastanak koji ke zakazan za 26.08.2021. godine i definisati plan konkretnih aktivnosti koje će se poduzimati u narednom periodu. U cjelokupan proces rješavanja problematike bit će uključeni i mještani MZ Gračanica, a s kojim ćemo ovih dana izaći na teren i na licu mjesta zajedno dogovarati aktivnosti"
, poručio je Mirza Ganić, koji je na poziciju gradonačelnika Visokog stigao u decembru prošle godine.

Prošla vlast ignorisala probleme

Podsjećanja radi, bivša gradonačelnica Visokog, Amra Babić, ništa konkretno, prema izjavama mještana Gračanice, nije uradila tokom svog višegodišnjeg mandata kako bi se ovaj problem adekvatno riješio.

Osim dopisa sa pitanjima kojeg smo poslali na adresu gradonačelnika Visokog, koji nam je danas poručio da ćemo u narednim danima dobiti konkretnije informacije i odgovore šta je do sada napravljeno da se riješi ovaj problem, dopise smo poslali i na adrese općinskih preduzeća, općinske, ali i kantonalne inspekcije, kao i na adresu premijera ZDK. Njihove odgovore do momenta objavljivanja ovog članka nismo dobili.

O čemu se, konkretno, radi?

O ovom problemu Source.ba portal je nedavno pisao. Podsjećanja radi, portal Visoko.co.ba prvobitno je objavio fotografije i pritužbe mještana Gračanice i Tramošnjika kod Visokog iz kojih se jasno vidi da ovaj problem postaje sve ozbiljniji. Pored paljenja guma i zakopavanja animalnog otpada, pojedinci su odlučili i pokrenuti biznis na uštrb zdravlja stanovnika ovog kraja, ali i cijelog grada Visoko.

Prema riječima predstavnika MZ Gračanica, kamionima se dovoze kosti koje se spaljuju na brdu iznad naselja Tramošnjik, a miris gareži ujutro osjete i stanovnici naselja Luke. Pisali su nadležnim organima više puta, ali od izlaska inspekcije i policije na teren i ignorisanje problema nisu dobili više. Svi oni koji bi trebali reagovati u ovoj situaciji, ignorišu vapaje mjesštana Gračanice i Tramošnjika.

Svakako očekujemo da se vidi na koji način će općinske i kantonalne službe reagovati po ovom pitanju, a mediji će i dalje pratiti cijeli ovaj slučaj, te će blagovremeno informisati javnost u BiH šta je do sada napravljeno, te da li su obećanja nadležnih predvorena u konkretne radnje i djela.

Novinar: Haris Ahbabović

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.