Sigurno ste čulia za madame de Pompadour, ali malo se zna da joj je omiljeno jelo bilo musaka, i to od povrća. Možda to i nije tako, ali ako vam to kaže kuhar koji je pripremio ovo jelo, nema razloga da mu ne vjerujemo?!
Sastojci:
2 patlidžana
2 paradajza
2 češnja bijelog luka
2 tikvice
1 luk
100 g goude
100 g baby špinata
svježi peršun
svježi bosiljak
biber
so
maslinovo ulje
preljev:
2 jaja
100 ml vrhnje za kuhanje
100 g goude
50 g parmezana
so
Patlidžan, paradajz i tikvice izrežite na ploške jednake debljine. Tepsiju premažite maslinovim uljem, pa po dnu poredajte ploške patlidžana. Malo posolite.
Potom, poslažite paradajz, pa po njemu pospite sitno nasjeckan bijeli luk. Sve pospite narendanom goudom.
Sljedeći red napravite od listova špinata, pa i njih blago posolite. Dodajte svježi peršun i bosiljak, malo pobiberite i prelijte sa malo maslinovog ulja.
Po tome poslažite kolutiće tikvice, a po njima ploškice luka. Sve još malo posolite i prelijte maslinovim uljem, pa stavite peći u rernu na 180 stepeni oko 15 minuta.
Dok se musaka peče, pripremite preljev.
U posebnoj zdjeli umutite jaja, so i vrhnje za kuhanje. Zatim, dodajte narendanu goudu i parmezan, pa dobro izmiješajte. Prelijte musaku i vratite u rernu na još 20 minuta.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.