Različito povrće i različiti začini u jednom jelu, odlika su azijske kuhinje. Tako dobijete obrok koji je malo ljutkast, malo slatkast, malo kiselkast, ali ponajviše ukusan.
Sastojci:
160 g tankih špageta
1 luk
1 mrkva
1 kineski kupus
2 češnja bijelog luka
50 g šampinjona
1 tikvica
komadić đumbira (oko 10 g)
20 g putera
1 kašikica dimljena ljuta crvena paprika
1 kašika smeđeg šećera
1 kašikica kurkume
1 kašika aceto balsamico
ulje
so
biber
U većoj šerpi u dosta vode, koju ste zasolili po želji, skuhajte tanke špagete al dente.
Umak pripremite u wok tavi, ili nekoj većoj i dubljoj. Zagrijte ulje, pa na njemu prepržite tanko izrezan luk i trakice mrkve. Poslije par minuta, dodajte šampinjone i trakice tikvice, te dinstajte 4-6 minuta. Tada dodajte listove kineskog kupusa i sitno nasjeckan bijeli luk. Posolite i pobiberite po želji, pa nastavite dinstati dok kupus ne uvene.
Pred kraj dodajte puter i sitno nasjeckan svježi đumbir, te začinite s kurkumom, dimljenom ljutom paprikom i aceto balsamicom. Umiješajte i kašiku smeđeg šećera, pa dodajte skuhane špagete i sve dobro izmiješajte.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.