13.5.2021. 16:14
1
Ove popularne namirnice loše utiču na tijelo
Ako prečesto konzumirate određene namirnice, one bi mogle negativno utjecati na vaše tijelo. Postoji niz namirnica koje mogu izazvati negativne posljedice koje uključuju debljanje, povećani rizik od razvoja srčanih bolesti i udara i drugo. Nutricionisti su nabrojali niz popularnih namirnica koje mogu negativno uticati na tijelo.

“Meso s roštilja može biti izvor policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH) i heterocikličkih amina (HCA), koji se smatraju potencijalnim kancerogenima”, objasnila je nutricionistica Holly Klamer.

Klamer navodi da se negativni učinci mesa s roštilja mogu smanjiti ako se koristi meso s nižim udjelom masti. Manje masnoće znači manje kapanja masti na roštilju, manje pečenja i dima. Osim toga, Klamer savjetuje da prethodno marinirate meso jer marinada može pružiti dodatan sloj zaštite.

“Prerađeno delikatesno meso ne sadrži samo natrij, već mu se često dodaju nitriti i nitrati koji se stvrdnjavaju i prerađuju”, kaže nutricionistica Diana Gariglio-Clelland.

“Iako postoje neke potencijalne zdravstvene koristi, nitrati i nitriti povezani su s povećanim rizikom od raka”, dodala je.

“Gazirani sokovi sadrže samo prazne kalorije, a ne daju vam nikakve hranjive tvari. Ova pića puna su šećera ili umjetnih zaslađivača, kemikalija, konzervansa i dodanih boja”, pojasnila je nutricionistica Alicia Galvin, dodajući da te tvari mogu dovesti do inzulinske rezistencije, nakupljanja masnoća u jetri ili čak i dijabetesa ako prečesto konzumirate čisti šećer.

“Slično gaziranom piću, ni konzumiranje slatkiša nema nikakve prehrambene koristi. Slatkiši su puni kemikalija, umjetnih bojila, šećera i kalorija. Redovita konzumacija slatkiša može dovesti do povišenog šećera u krvi, poremećaja regulacije inzulina, potencijalno dijabetesa, bolesti srca, masne jetre i debljanja”, pojasnila je Galvin.

Galvin navodi da je većina žitarica koje jedemo za doručak bogata šećerom, umjetnim zaslađivačima i bojilima. Uz to, takve žitarice sadrže malo vlakana i proteina. Prije nego što kupite neke žitarice, Galvin savjetuje da provjerite naljepnicu kako biste provjerili udio šećera, proteina i vlakana.

Smoothie i voćni sokovi mogu biti jednako štetni kao i gazirana pića. “Postoji povezanost između pijenja slatkih pića i rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, što je povezano sa srčanim i moždanim udarom”, objasnila je Gariglio-Clelland.

“Pržena hrana obično se prži u nezdravom ulju, a tijekom procesa prženja otpuštaju se neki toksični spojevi, piše Eat this. Takvi spojevi povezani su nizom bolesti, uključujući dijabetes, srčane bolesti, otkazivanje bubrega i Alzheimerovu bolest.

(Ajdin Balićevac)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.