23.6.2021. 18:10
Benjamina i Draško - Komentar novinara, političarke i bivšeg zastupnika o susretu Karić-Stanivuković
Benjamina Karić, novovoizabrana gradonačelnica Sarajeva, boravila je u službenoj posjeti Banjoj Luci. Održala je sastanak s gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem. Mnogi su ovaj potez nazvali historijskim činom, dvoje mladih ljudi, političara - službenih vođa dva veoma jaka grada u BiH.

Na društvenim mrežama pojavile su se mnoge pohvale, ali i kritike vezane za ovaj slučaj. Zamolili smo naše sagovornike da nam napišu ukratko svoje viđenje gradonačelnicine posjete Banjoj Luci. Najzanimljivija je Irma Baralija koja se čak i našalila na Facebooku, te je kasnije javnosti opravdala svoj istup. Za source.ba govore i mladi novinar Slađan Tomić, te donedavni član Kriznog štaba Kantona Sarajevo i nekadašnji zastupnik u Parlamentu FBiH, Kemal Beganović.


"Juče smo svjedočili susretu novih lica, nove generacije političara, gradonačelnice Sarajeva i gradonačelnika Banja Luke, i to svakako treba pozdraviti. Smjena generacija je više nego dobrodošla u politici. Ono što se meni lično nije svidjelo i nije me dojmilo su ti obostrani emotivni izljevi. Meni lično neprofesionalno i potpuno neprimjereno, a realno i neiskreno. Sve mi to zaudara na populizam, u čemu je Stanivuković šampion, a ni gradonačelnici Karić populizam da se primjetiti nije mrzak."
, naveo je za source.ba Kemal Beganović, nekadašnji zastupnik u Parlamentu FBiH i donedavni član kriznog štaba Kantona Sarajevo. Pozvali smo ga za komentar jer je jučer veoma oštro regovao putem svog Facebook profila o ovoj temi

"Uglavnom meni je to sve ukupno sporno jer su poznati Stanivukovićevi stavovi o genocidu u Srebrenici, kojeg on negira, Mladić i Karadžić za njega nisu ratni zločinci, a nije mu mrska ni četnička ideologija. Sve ove opće poznate činjenice nisu tajna i ne vidim nikakvu svrhu pričati sa Stanivukovićem o česmi u Banja Ljci i igralištu u Sarajevu. Meni je to iskreno degutantno", završava Beganović.


Novinar Slađan Tomić dao nam je svoje višenje slučaja prijateljske posjete Sarajevo - Banja Luka:

"Na političkoj sceni u BiH navikli smo na teatar izmišljenih sukoba. Juče smo svjedočili teatru lažnog prijateljstva. To kažem zbog brojnih otvorenih pitanja dvoje mladih na gradonačelničkim pozicijama. Draško je i dalje negator genocida, a Benjamina ne želi ukloniti ploču koja kolektivizuje i optužuje cijeli narod. No, bitno je da su počeli, a još su bitnije poruke mira koje su juče poslane", kaže za source.ba novinar Slađan Tomić.

"Iako smo na početku odličnih odnosa bitno je da smo počeli trčati maraton. Najveća korist za društvo ovog sastanka je što su poslati poruke mira, tolerancije, razumijevanja i poziva na saradnju, dok nakon susreta lidera tri etnonancionalne stranke čujemo ucjenje, prijetnje i zastrašivanje. To je značajna promjena na političkoj sceni", dodao je Tomić u razgovoru za naš portal.

Zanimljiv slučaj se desio kada je u pitanju članica Naše stranke, Irma Baralija. Ona je putem društvenih mreža imala upadljive komentare o nekim fotografijama, na kojima su gradonačelnici ovih dvaju gradova veoma prisni:

"Status koji sam juče imala bio je šaljivog karaktera i odnosio se na atmosferu koja je vladala u službenim posjetama gradonačelnice Sarajeva Mostaru i Banjaluci. On ni na koji način ne govori o odnosu između Naše stranke i SDP-a, za koji smatram da je korektan i produktivan, jedino govori o tome koliko pojedinci znaju prihvatiti šalu ili ne.", navela je Baralija za source.ba portal.

"U svakom slučaju, I jedna i druga posjeta koje su se desile od izuzetne su političke važnosti i ja čestitam gradonačelnici na njima, kao i na dosadašnjem radu.", završava Baralija komentar na posjetu Benjamine Karić gradu Banja Luci i gradonačelniku Drašku Stanivukoviću.


(Amer Mujezinović)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana