5.8.2021. 9:58
Tužilaštvo BiH uložilo žalbu na odluku Suda u vezi Davidove majke Suzane Radanović
Glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH, Gordana Tadić je 16. jula, dala izjavu da se neće poduzimati kazneno gonjenje svjedoka - oštećene Suzane Radanović, kako bi u potpunosti mogla dati iskaz o svim saznanjima do kojih je došla povezanim sa osobama koje se dovode u vezu sa stradanjem njezinog sina.

Radeći na provjeri svih okolnosti stradanja mladića Dragičević Davida, u martu 2018. godine u Banja Luci,  ukazala se potreba davanja iskaza svjedoka-oštećene Radanović Suzane.

Navedena svjedokinja je u proteklih nekoliko godina, bila izložena različitim pritiscima i prijetnjama tužbama i sudbenim procesima u okviru građanskih aktivnosti na zahtijevanju istine o stradanju svoga sina.

Kako bi svjedokinja Radanović Suzana bez straha mogla iznijeti svoja cjelokupna saznanja o navedenom događaju, mogućim počiniteljima i svjedocima, do kojih je došla posredno, kao i saznanjima od trećih osoba, a da ne bi sebe izložila riziku kaznenog progona, ukoliko se dobivena saznanja ne pokažu istinitima, glavna tužiteljica Tužiteljstva BiH Gordana Tadić, sukladno zakonu, dala je izjavu da se protiv navedene svjedokinje Radanović Suzane neće poduzimati kazneno gonjenje za kazneno djelo lažnog prijavljivanja.

Sud Bosne i Hercegovine je dana 29. jula, donio rješenje kojem se ovakva odluka odbija, čime su onemogućene dalje procesne pretpostavke za davanje imuniteta svjedoku Radanović Suzani.

S obzirom da je iskaz ove svjedokinje-oštećene, kao i sva saznanja koja navedena ima, od ključne važnosti za kazneni predmet, Tužiteljstvo BiH u zakonskom roku uložilo je žalbu na ovu odluku Suda BiH zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka i povrede prava na pristup sudu, kao dijelu korpusa prava na pravičan postupak garantiranog Europskom konvencijom o ljudskim pravima, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


(Patria)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

VIJESTI
Source.ba-sva prava pridržana