Stižu nam topliji dani, a sa njima i želja za nečim osvježavajućim. Krem torta sa bananama je upravo to. Pravi ljetni osvježavajući slatkiš.
Sastojci:
biskvit:
6 bjelanaca
80 g šećera
50 g brašna
100 ml mlijeka
100 g čokolade za kuhanje
60 g kokosovog brašna
krema:
6 žumanaca
500 ml mlijeka
80 g šećera
50 g brašna
1 vanilin šećer
250 g margarina
100 g čokolade za kuhanje
200 ml vrhnja za šlag
2 banane
Najprije napravite biskvit. U posebnoj zdjeli izmiksajte jaja i šećer, pa kad dobijete čvrst snijeg, umiksajte i brašno. Dobivenu smjesu izlijte u tepsiju i pecite u zagrijanoj rerni na 200 stepeni 15 minuta.
Dok se biskvite peče, napravite kremu. U posebnoj zdjeli izmiksajte žumanca, šećer i vanilin šećer. Nakon što postanu pjenasta u kremu umiksajte mlijeko (50 ml) i brašno.
Zatim, u većoj šerpi zagrijte ostatak mlijeka (450 ml). Prije nego što proključa, u mlijeko ulijte kremu i neprestano miješajte kako biste izbjegli da se krema zgrudva. Skinite kremu s vatre, pa u nju umiješajte margarin koji ste prethodno izrradili mikserom.
Dobivenu kremu podijelite na dva jednaka dijela, pa u jedan umiješajte otopljenu čokoladu za kuhanje. Tako ćete dobiti žutu i tamnu kremu.
Ispečeni biskvit, potom, izrežite na kockice ili ga usitnite rukama. Prelijte ga mlijekom (100 ml) i otopljenom čokoladom, te kokosovim brašnom, pa rukama umijesite smjesu koja će vam biti podloga torte. Dobivenu smjesu stavite na dno kalupa za torte i dobro je utisnite rukama.
Potom, stavite žutu kremu, a preko nje i tamnu kremu. Banane ogulite i narežite na jednake kolutiće, pa ih rasporedite po tamnoj kremi. Od vrhnja za šlag napravite bijelu kremu, i sa njom završite tortu. Po želji je možete posuti kakao prahom ili narendanom čokoladom. Prije konzumiranja dobro je ohladite.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.