Gulaš se priprema natenane, pa je ipak potrebno odvojiti vrijeme da bismo na kraju dobili pravi rezultat. Mekano meso u gustom i ukusnom umaku dovoljan su razlog da odvojite vrijeme za njegovu pripremu i uživate u savršenom ručku.
Sastojci:
700 g junetine od vrata
200 g šampinjona
4 češnja bijelog luka
1 l crnog vina
150 g suhog mesa
2 luka
1 mrkva
20 g korijena celera
20 g brašna
timijan
klinčćići
lovorov list
svježi peršun
Meso izrežite na veće zalogaje, pa ga popržite na ulju i na jačoj vatri. Kada porumeni, izvadite ga na tanjir i ostavite sa strane.
Smanjite vatru, pa u šerpu dodajte kockice suhog mesa i kratko ga prepržite. Potom, dodajte nasjeckani luk, mrkvu, korijen celera i bijeli luk, te pržite još par minuta. Tada vratite meso u šerpu i na laganoj vatri dinstajte desetak minuta.
Zatim, dodajte brašno i sve dobro izmiješajte, kako bi se sve namirnice što bolje povezale sa brašnom. Prelijte sve crnim vinom, pa dodajte začine: timijan, klinčiće, lovorov list i svježi peršun. Lagano promiješajte i na vrlo slaboj vatri kuhajte najmanje 2,5 sata.
Tada u gulaš dodajte krupno narezane šampinjone, dobro izmiješajte i nastavite kuhati još pola sata.
Kuhpoh pratite i na društvenim mrežama: youtube, facebook, instagram i tiktok.