7/3/2025 8:09 PM
Sardine su zdrave, ali ne za svakoga: Ako imate ove 3 bolesti, izbjegavajte ih u širokom luku
Zahvaljujući visokom udjelu omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine važe za prave čuvare zdravlja. Prepune su važnih hranjivih tvari, pa ih Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti preporučuje kao jednu od najvrjednijih namirnica u prehrani.

Redovnim konzumiranjem sardina možete poboljšati opće zdravstveno stanje organizma.

 

Šta sadrže sardine?

 

Jedna porcija sardina (oko 75 grama) sadrži 191 kaloriju i ubraja se među najbolje prirodne izvore esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Sadrže i EPA i DHA, dvije vrste omega-3 koje tijelo koristi za smanjenje upalnih procesa, poboljšanje rada mozga i smanjenje rizika od hroničnih bolesti. Istraživanja pokazuju da konzumiranje sardina može pomoći i kod poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

 

Ko bi trebao izbjegavati sardine?

 

Ipak, iako imaju mnoge zdravstvene koristi, sardine, bilo svježe ili konzervirane, nisu pogodne za sve. Osobe koje boluju od povišenog krvnog pritiska, gihta ili bubrežnih kamenaca trebale bi ih izbjegavati. Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrija (soli), što nije preporučljivo kod hipertenzije.

 

Visok krvni pritisak

 

Sardine sadrže znatnu količinu natrija, jedna konzerva može imati i do trećine preporučene dnevne doze. Kod osoba s povišenim krvnim pritiskom natrij zadržava vodu i povećava volumen krvi, što dodatno opterećuje krvne sudove. Ako ih ipak želite konzumirati, preporučuje se smanjiti veličinu porcije ili birati sardine s manje soli.

 

Giht

 

Najbolja prehrana za giht je ona s niskim udjelom purina, spojeva koji se u tijelu razgrađuju u mokraćnu kiselinu. Kod osoba s gihtom mokraćna kiselina se taloži u zglobovima, izazivajući jak bol. Masne ribe poput sardina i inćuna bogate su purinima, pa ih treba izbjegavati. Umjesto toga, možete koristiti suplemente ribljeg ulja ili birati ribe s manjim udjelom purina, poput bakalara.

 

Bubrežni kamenci

 

Mokraćna kiselina, osim što izaziva giht, može doprinositi stvaranju bubrežnih kamenaca. Budući da sardine sadrže purine koji se razgrađuju u mokraćnu kiselinu, one nisu dobar izbor za osobe sklone ovim problemima. Također, visok sadržaj natrija može povećati razinu kalcija u urinu, što dodatno povećava rizik od nastanka kamenaca.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

LIFESTYLE
Source.ba-sva prava pridržana