Kajsije su riznica korisnih nutrijenata, ali nisu sve dobre: Evo kako da prepoznate "loše"
Počela je sezona breskvi i kajsija, omiljenog voća u kojem uživamo svakog ljeta. Ali treba da budemo oprezni, odnosno prilikom kupovine da odaberemo samo najbolje i najzdravije primjerke. Znate li da samo dvije kajsije dnevno čine čuda za zdravlje?
Kako prepoznati dobru voćku, a kako „loš“ primjerak?
Prilikom odabira kajsija, obratite pažnju na to da njena boja treba da bude ujednačena, odnosno narandžasta, žuta ili žuto-narandžasta. Zdrava kajsija ne bi trebala imati tačkice. Što je voćka svjetlije boje, to sadrži više korisnih elemenata. Ako je omekšala i "ulubljena", možete odmah da je bacite. Od takve voćke vaše tijelo nema nikakve koristi.
Kad je reč o zdravstvenim blagodatima, kajsije su prava mala riznica korisnih nutrijenata. Jačaju imunitet, zube, kosti, zahvaljujući obilju željeza preporučuju se osobama koje pate od anemije, a bogatstvo vitamina A ih svrstava u jednu od vodećih namirnica za očuvanje vida.
Poboljšavaju funkcije mozga
Sadrže i vlakna koja podstiču rad metabolizma, krcate su magnezijem koji sprečava pojavu grčeva i glavobolje, a obiluju i fosforom koji poboljšava funkcije mozga. Kombinacija magnezija i fosfora dobra je i za normalizaciju krvnog pritiska. Sadrži vitamine A, B2, B3 i C, kao i korisne prirodne šećere i kalcij.
Istraživanja pokazuju da su dvije kajsije dnevno dovoljne da biste pomogli svom zdravlju.
(Sead M.)