10.6.2024. 21:10
41
Vozač GRAS-a prijavio sarajevskoj policiji Davida Coultharda: "Rekli su mi da nisam Sarajlija. Kada sam ih pitao kakve to veze ima spominjali su turiste, trendove, evropski grad"
FOTO: Red Bull
Legendarni britanski vozač Formule 1 David Coulthard, bio je dio spektakla u okviru Red Bull Showruna, koji je održan jučer u centru Sarajeva.

Coulthard je nakon okončanja događaja izjavio da je oduševljen gradom, a već po samom dolasku u glavni grad, krenuo je u njegovo upoznavanje. 

Čak je i vozio tramvaj nekoliko stanica od Zemaljskog muzeja, što je izazvalo pozitivne reakcije u javnosti.

Međutim, bilo je onih kojima to nije bilo nimalo simpatično. Među njima je i zastupnik SDA u Skupštini Kantona Sarajevo Haris Zahiragić koji je napisao:

"Fakat, čuj neovlaštena osoba, bez adekvatne edukacije, vozila nečiju djecu tramvajem... Po nepovoljnim zaduženjima i po sigurnosnoj situaciji u rangu smo neke trećerazredne države Latinske Amerike, ali ovakve gluposti siguran sam ne rade ni tamošnje vlasti". 

Osim toga, danas je vozač GRAS-a Fahrudin Džabija podnio krivičnu prijavu protiv Davida Coultharda.

On je za Source portal objasnio motive takve odluke.

"Na portalima sam vidio članak da je David Coulthard vozio putnike tramvajem, a budući da ja već dugo godina radim u GRAS-u, znam kakav je običaj, te šta je zakon i ko može voziti tramvaj, te ko smije voziti tramvaj. Posebna strategija je oko novih tramvaja, jer njima nedaju ni prići bukvalno. Nakon što sam vidio vijest u medijima, postavio sam prvo sebi pitanje, a kasnije i policiji jer sam ih zvao već u subotu i pitao ih odakle pravo Coulthardu i ko je on da upravlja tramvajem, te šta su oni poduzeli po tom pitanju jer u zakonu je tačno navedeno ko smije da vozi tramvaj, kako da ga vozi i na koji način. To toliko ne bi bilo strašno da je on vozio ove stare tramvaje koji su stari 50 godina, već nove za koje se posebna obuka polaže. Znači, naši vozači su išli u Poljsku na obuku da bi objasnili nama kako se voze ti tramvaji, a imaju i certifikat od Stadlera da oni nas obučavaju. Također sam prije neki dan pročitao vijest da je neki bahati momak parkirao vozilo na prugi i blokirao tramvajski saobraćaj, građani su ga usnimili, pa se digla hajka, onda su ga našli i kažnjen je. Pošto je zakon takav kakav jeste ko je Coulthard i po čemu je on poznat i kakve on veze ima sa GRAS-om i tramvajem? Ko mu je dao pravo, jer da bi upravljao tramvajem, mora posjedovati vozačku dozvolu. To sam pitanje postavio i policiji, a onda su oni pokušali okrenuti na šalu sa riječima da ni ne treba vozačka dozvola, te otkud ja znam da treba vozačka dozvola za upravljanje tramvajem i otkud znam da on nema vozačku dozvolu. Kada sam se ja predstavio ko sam i šta sam i da vozim tramvaj od 1996. godine, onda sam dobio pitanje jesam li ja iz Sarajeva a onda i konstataciju da ja nisam Sarajlija. Kada sam ih pitao kakve to ima veze spominjali su turiste, trendove, evropski grad, na šta sam im ja rekao da se sa svim slažem, te da ne pričam o tome, već da pitam ko mu je dao pravo da vozi tramvaj. Ako ste vi predstavnici zakona i koji bi trebali da ga poštuju i nas da upućuju da ga poštujemo, onda on ne može voziti tramvaj", prepričava nam Džabija.

Kako kaže, želio je da ukaže na greške kao savjestan građanin.

"On svakako ne može ući, bez obzira što je on Coulthard. Da li je on ministrov jaran, da li ministar Šteta kupi poene, da li ministar misli da su to njegovi tramvaji, da je to njegovo vlasništvo itd. Ako može Coulthard, onda može svako sjesti i voziti tramvaj. Kolege koje su bile na obuci u Poljskoj, oni nemaju certifikat za obuku ljudi koji nemaju vozačku dozvolu. Druga stvar, da bi bilo ko sa strane upravljao tramvajem van kruga, mora imati ljekarsko uvjerenje, mora biti prijavljen na konkurs, mora imati instruktora, mora biti označena obuka itd. Tu je veliki broj stvari u pravilniku koje se moraju ispoštovati", zaključuje Džabija.

(Ajdin B.)

41
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.