29.8.2024. 10:17
1
I u Hercegovini je suša pa građani nemaju redukcije - Šta je, onda, problem u ViK-u: Poskupljenje usluga je neminovno zbog povećanja gubitaka preduzeća iz godine u godinu
Iz Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i Kanalizacija", jučer su obavijestili građane da će početi sa redukcijama u vodosnabdijevanju na području Sarajeva, zbog, kako su naveli suše.

U ViK-a su krivca pronašli u broju dana bez kiše, te toploj prošloj zimi, ali i proljeću koje smo imali.

"Zbog svega navedenog, obavještavamo korisnike usluga KJKP ViK Sarajevo da će, zbog veoma teške hidrološke situacije na izvorištima u Sarajevskom polju, kao i ostalim vrelima sa kojih se vrši snabdijevanje vodom Kantona Sarajevo, od večeras (srijeda 28.08.2024. godine) KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. Sarajevo pokrenuti aktivnosti smanjenja pritiska vode u noćnim satima, a sve u cilju ponovne akumulacije vode u rezervoarima kako bi osigurali redovnu dnevnu opskrbu vodom. Kako bi građani Kantona Sarajevo što manje osjetili posljedice smanjenja pritiska u sistemu, ove aktivnosti će se provoditi noću, u vremenskom periodu od 00:30 do 05:30 sati, čime dnevna opskrba neće biti ugrožena. KJKP 'Vodovod i kanalizacija' d.o.o. je angažovalo sve raspoložive resurse za što brže otklanjanje kvarova curenja vode iz sistema. Još jednom pozivamo i građane da kvarove prijave na naše dežurne telefone, te da vodu ovih dana, do povoljnijih hidrometeroloških prilika, koriste racionalnije", naveli su iz ViK-a.

Ono što su u ViK-u prešutili je činjenica da su u tom preduzeću, kolokvijalno rečeno, "hinjski" počeli smanjivati pritisak stanovnicima dijelova općine Novi Grad još prije cirka desetak dana. U nekim dijelovima grada vode uopće nije ni bilo.

Iz ovog komunalnog preduzeća nisu odgovorili na naš upit o redukcijama, o kojim se počelo govoriti kroz medije u proteklim danima. Pitanja su glasila:

1. Da li su tačni navodi iz medija o tzv. tihoj redukciji u pojedinim dijelovima grada?
2. Ukoliko su istiniti, zbog čega se pod redukcijom nisu našle i druge općine, poput Centra ili Starog Grada? Da li je razlog bio održavanje Sarajevo Film Festivala?
3. Zbog čega građani nisu obaviješteni o pomenutom?


I Kantonalno vijeće Stranke za Bosnu i Hercegovinu je prije nekoliko dana uputilo saopćenje za javnost o problemu tzv. tihih redukcija u KS.

"Nadležni o ovom problemu šute i ovakvim postupanjem direktno dovode građane Kantona u nejednak položaj kada je u pitanju snabdjevanje vodom za piće, kako u pogledu količine, tako i kvalitete vode. U pojedinim naseljima je već prisutna pojava da građani moraju ići u druge dijelove grada da peru svoj veš, jer danima nemaju vode", naveli su, između ostalog, iz KV SBiH.

U nastavku su govorili o (ne)radu ovog preduzeća.

"Ovaj nerad i sakrivanje odgovornih od javnosti, kao i odsustvo davanja tačnih podataka o snabdjevenosti vodom sada već prelazi u mogući problem krivične odgovornosti, jer građani u KS nisu sada svi u jednakom položaju. Mnogima je uskraćena voda i to uskraćivanje nije uopće praćeno adekvetnim obavještenjima i upozorenjima kako bi se građani barem pripremili za sate ili dane bez vode", dodali su, te uputili pitanje da li se sprema poskupljenje vode:

"Ujedno, šta rade inspekcijski organi, šta rade ministarstva, šta radi Vlada KS, ništa. Svi šute i provode 'tihu redukciju vode' u KS. Na kraju, jedno pitanje Vladi KS i nadležnom ministarstvu: Da li ste pripremili odluku o poskupljenju vode i kada mislite dovesti preduzeće ViK u stanje da može u svakom trenutku odgovoriti na pozive građana koji gledaju potoke vode koji se slijevaju ulicama, a u domovima suhe česme?".

Jučer je na e-mail adresu naše redakcije stiglo pismo Sarajlije koji se požalio na pravi potop u naselju Zabrđe, na adresi Alije Imamovića, jer je pukla vodovodna cijev, a iz ViK-a nema nikakve intervencije već sedam dana. 

"Prije nekih 10 dana pukla je vodovodna cijev u ulici Alije Imamovića. Nakon velikog broja upućenih poziva ekipa KJKP Vodovoda i kanalizacija d.o.o prije nekih 7 dana bila je na lokaciji i uradila uviđaj. Nakon razgovora sa stanovnicima ulice rečeno je da će dan nakon uviđaja dođi da izvrše sanaciju.

Od izvršeno uviđaja prošlo je 7 dana, međutim još bez intervencije. Stambeni objekat u ulici Alije Imamovića br 28 bukvalno je pod vodom. Tačnije voda je preplavila dvorište i prijeti da uđe u sam stambeni objekat. Domaćin i njegova porodica bukvalno su situaciji da će morati napustiti stambeni objekat. Obzirom da voda teče u sve većem i većem intenzitetu. Kakvo je stanje i šta se dešava najbolje se može vidjeti iz video isječaka. Ovakvo stanje prijeti dodatnim zarazama i fekalijama koje na svu muku domaćina mogu i zdravstveno ugroziti njegovu porodicu.

Pozivam ekipu KJKP Vodovoda i kanalizacija d.o.o da izađe na teren i spriječi katastrofu. U naselju se dešavaju redukcije vode, međutim u zadnjih 10 dana toliko je vode potrošeno na ovoj lokaciji da se čitavo naselje moglo snabdijevati mjesec dana", naveo je on u pismu.

U prilogu možete pogledati snimak koji nam je poslao.

Zanimljivo je kako u većini drugih bh. gradova problema sa vodosnabdijevanjem jednostavno nema, dok je ovaj problem u glavnom gradu države ponovo aktuelan. 

Inače, velikih problema sa dnevnim i noćnim redukcijama u Sarajevu smo imali prije nekih sedam godina dok je na čelu Vlade Kantona Sarajevo bio današnji šef bh. diplomatije Elmedin Konaković, tada član SDA. I u godinama prije Konakovićeve vlade, u Sarajevu smo imali problema sa redukcijama. No, problem je riješen nakon smjena menadžmenta ViK-a i imenovanja Azre Muzur na poziciju v.d. direktorice ovog preduzeća. Već od 2018. godine u Sarajevu nije bilo redukcija.

Inače, u kakvom katastrofalnom stanju se nalazi ViK govori i odgovor direktora Rusmira Salića iz maja ove godine na inicijativu zastupnika Davora Čičića da se osiguraju blagajne gdje će građani moći plaćati račune bez provizije ili da se postigne dogovor sa BH Poštom kako bi se računi plaćati na šalterima bez provizije.



Salić je, iako uopšte nije ni pitan o tome, otkrio da preduzeće ima problem tekuće likvidnosti odnosno da nije u mogućnosti izmirivati redovno svoje obaveze prema zaposlenicima i dobavljačima.



Naveo je i da je cijena usluga vode i odvodnje zadnji put korigovana 2013. godine, te da zbog poskupljenja na tržištu se to mora sada učiniti. 

O problemima ViK-a je govorio i predsjednik Kantonalnog vijeća SBiH Almir Bečarević.

"Kako je moguće da u nekim dijelovima grada ispred industrijskih objekata radi fontana, a cijeli dijelovi grada prema Faletićima nemaju uopšte vode već danima. Normalna je u takvim okolnostima ljudska reakcija, jer nije svima isto", naveo je on, dodavši da će se nakon općinskih izbora pokazati svi problemi u načinu vođenja ViK-a pri čemu je izvjesno i poskupljenje zbog kontinuiranog povećanja gubitaka ovog preduzeća s 11 miliona KM iz 2019. na 23, a možda i do 25 miliona maraka ove godine. 

"Pričamo o nestvarnim stvarima, niko neće da uđe u dubinsko skeniranje i reorganizaciju ne samo 'Vodovoda', nego i svih kantonalnih preduzeća. Vijest koju dobivamo je da su oprali 700 metara ulice nakon koncerta i to pitkom vodom, i to više nije normalno. Ovo je lud grad. To su besmislice, o čemu mi pričamo? Bilo bi bolje da na čelo 'Vodovoda' dovedemo Severinu", kazao je Bečarević u emisiji "Dobar dan, BiH".

Da li se zaista čitava ova situacija oko redukcija kreće prema poskupljenju usluga, odnosno, novom ataku na džepove građane, vidjet ćemo u periodu koji nam predstoji.

Novinar: Ajdin Balićevac

1
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.