23.10.2024. 18:49
0
Da li je drakonska kazna Musemiću svojevrsna poruka da treba šutjeti o suđenju: Prije mjesec i po dana je javno kritikovao suđenje i rekao da ga je briga za kaznu pa ona bila i doživotna
I dalje se ne stišava bura oko skandala nakon premijerligaškog meča između Zrinjskog i Igmana, a koji je odigran u ponedjeljak.

Podsjećamo da je šef stručnog štaba Konjičana Husref Musemić psovao kontrolora suđenja, a zbog toga je, na koncu, žestoko sankcionisan.



Legendarni bh. fudbaler ali i trener, izbačen je iz fudbala na šest mjeseci, a novčano je kažnjen i sa tri hiljade KM.

"Disciplinska komisija NS Bosne i Hercegovine je na sjednici održanoj 22. oktobra 2024 godine razmatrala je prijavu Komiteta za takmičenje NS BiH i službenih lica utakmice za pokretanje disciplinskog postupka protiv glavnog trenera FK Igman Konjic, Husrefa Musemića zbog prekršaja počinjenog u toku i nakon završetka prvenstvene utakmice desetog kola WWIN lige BiH protiv Zrinjskog. Donesena je odluka da se Husrefu Musemiću izriče kazna zabrane vršenja funkcije u trajanju od šest mjeseci i novčana kazna u iznosu od 3.000 KM zbog isključenja iz igre i nesportskog ponašanja u poluvremenu i nakon završetka gore navedene utakmice", saopćili su jučer iz NS BiH. 

Musemiću zaista nisu trebale onakve psovke koje je uputio Admiru Šehoviću, ali mnogi će se složiti da je kazna prestroga.

Nakratko ćemo se vratiti dvije godine unazad i na meč Premijer lige BiH između Leotara i Zrinjskog.

Nakon pobjede Zrinjskog, ova utakmica je imala svojevrsno treće poluvrijeme, čak je došlo i do fizičkog sukoba, a u kojem je učestvovao tadašnji trener "Plemića" Sergej Jakirović.



On je tada kažnjen sa 1500 KM novčane kazne, ali ne i sa kaznom suspenzije iz bh. fudbala.

Ako se pitate zašto? Pa možda zato što nije u psovkama spominjao prvog čovjeka Nogometnog saveza BiH.

No, da se vratimo Musemiću i drakonskoj kazni koju je dobio.

"Neka me suspenduju doživotno"

Možda je za ovu priču bitan jedan detalj, a to je Husrefovo kritikovanje suđenja.

Naime, on je nakon remija Igmana sa Veležom početkom septembra ove godine, "potegnuo" zabranjenu temu.

"Bilo je i u prethodnim utakmicama nekih situacija, ali VAR je svakako jedan vid napretka. Opet ću reći, bez obzira što je zabranjeno komentarisanje suđenja, da nisam zadovoljan suđenjem nimalo. Neka i on (sudija, op.a.) pogleda utakmicu i vidi gdje je griješio, kao što ću i ja. Dobro bi bilo da se malo izanaliziraju i vide kako to izgleda. Ovi momci su profesionalci i žive od toga, došli su ovdje da igraju i probaju pobijediti. Ne bježim ni od kakve kazne, niti me interesuje. Najviše bih volio kada bi me suspendovali do kraja života", kazao je Musemić tada.



Neki će reći, suspendovani strateg Igmana je kažnjen sa ovolikom kaznom kako bi se ušutkao...

Iako je po pravilima NS BiH tema suđenja zabranjena, neko bi je zaista trebao otvoriti i pokrenuti, osim medija, koji to jedini čine. Iako je sa početkom ove sezone na bh. terene stigla i VAR tehnologija, baš kao što su se mnogi pribojavali, ona i nije značajno doprinijela kvalitetu suđenja, jer je kardinalnih grešaka sudaca, i pored redovnih petominutnih gledanja snimaka, i u dosadašnjem dijelu sezone bilo zaista mnogo.

Napuštanje meča igrača Sarajeva

Podsjetit ćemo i na suspenzije koje je nedavno izrekao NS BiH, odnosno u martu ove godine, i to nakon meča FK Sarajevo i Borac u okviru Kupa Bosne i Hercegovine.

Tada su igrači Sarajeva napustili teren u uzvratu nezadovoljni suđenjem.

Kazne su ovako izgledale - predsjednik kluba Ismir Mirvić je kažnjen zabranom vršenja funkcija u nogometu u trajanju od jedne godine i novčanom kaznom od 2.000 KM, tadašnji sportski direktor Senijad Ibričić sa sedam mjeseci suspenzije i 3000 KM, tadašnji trener Simon Rožman uslovno suspendovan na tri mjeseca te novčanom kažnjen sa 2.000 KM.

Osim toga, klub je kažnjen sa 22.000 KM, zbog korištenja pirotehnike i loše organizacije utakmice, propusta u organizaciji utakmice, upotrebe pirotehničkih sredstava i ubacivanja tvrdih predmeta u teren s kojim je pogođeno službeno lice, neprofesionalnog ponašanja zaštitara, te ulaska neovlaštenih lica u teren. 

Doživotna suspenzija Mirsadu Fazlinoviću

A kada je riječ o najstrožijoj i najvećoj kazni suspenzije koju je izrekao NS BiH, jedna od takvih je i ona treneru Futsal kluba Mostar SG Staklorad Mirsadu Fazlinoviću, a koji je kažnjen doživotnom suspenzijom 2017. godine.

On je fizički nasrnuo na uposlenika NS BiH i futsal sudiju Tarika Keču, kojeg je udario u prostorijama NS BiH prilikom žrijeba te ga je također napao za vrijeme jedne prvenstvene utakmice u Mostaru.

Dobio je i novčanu kaznu od 1000 KM.

(Ajdin B.)

0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.