10.10.2024. 12:51
0
Pristalice Milorada Dodika su vrlo lako mogle izazvati incident pred Sudom BiH: Ko je u isto vrijeme zakazao suđenja Ejupu Ganiću i Miloradu Dodiku?
Jučer je održano ročište predsjedniku manjeg bh. entiteta RS Miloradu Dodiku zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

Na jučerašnjem ročištu je bilo planirano ulaganje materijalnih dokaza odbrane bivšog v.d. Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića te replike dokaza Tužilaštva Bosne i Hercegovine. 

Suđenje je prekinuto nakon što je Dodikova odbrana zatražila izuzeće sutkinje Sene Uzunović zbog "pristrasnosti".

U pojedinim trenucima, suđenje je bilo na ivici eskalacije, budući da je Uzunović zaprijetila Dodiku da će ga izbaciti iz sudnice ukoliko se ne prestane obraćat Sudu. 

Također, Goran Bubić, advokat predsjednika RS-a, kazao je kako oni nisu nikakav akt Suda BiH gdje se dostavlja rok za izjašnjenje na dokaze Tužilaštva. Nakon pauze i provjere, sutkinja Uzunović je rekla kako je Dodikova odbrana zaprimila, između ostalog, i dopise o rokovima za izjašnjenje, te su na grafoskopu prezentovani dokumenti s potvrdama putem faksa.

"Nemojte nikada više da tvrdite pred ovim sudom nešto što nije tačno", rekla je sutkinja advokatu Bubiću. 

Suđenje će se nastaviti 16. oktobra.

Zanimljivo je da je u isto vrijeme jučer, održano suđenje bivšem članu Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću i drugima u slučaju "Dobrovoljačka".

Kako je Detektor izvijestio, suđenje Ganiću i ostalima je održano. Optuženi za zločine u "Dobrovoljačkoj" su osim Ganića, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Nastavak suđenja je 30. oktobra.

S obzirom da svaki put kada se održava suđenje Miloradu Dodiku, ispred Suda BiH dođe uz, njegove partijske i koalicione kolege, i na desetine, nazovimo ih tako, pristalica predsjednika RS-a, a pritom se koristi isti ulaz u zgradu ove državne institucije, ova situacija je bila potencijalno vrlo ozbiljna i opasna.

Nakon što je ova informacija se našla u javnosti, odmah smo poslali upit prema Sudu BiH sa sljedećim pitanjima:

- Kako se ovaj previd desio? Hoće li suđenje jednog od optuženih biti odgođeno ili pomjereno kako bi se izbjegla potencijalno incidentna situacija? Da li su zatražene pojačane mjere sigurnosti od nadležnih policijskih organa? Da li je razmatrana zabrana dolaska pristalicama Milorada Dodika?

Odgovor iz državnog suda smo dobili jutros, a rečeno nam je da nije riječ o nikakvom previdu ove institucije već o "ranije utvrđenim dinamikama suđenja".

"Sud u saradnji sa Sudskom policijom  poduzima sve mjere, kao i u svim drugim suđenjima u skladu s pravilima i procedurama, da se sva suđenja odvijaju neometano uz izbjegavanje bilo kakvih incidentnih situacija. Svaki sudija, odnosno vijeće zakazuje predmete zasebno u svom predmetu, imajući pri tome u vidu i dostupnost sudnica", naveli su u odgovoru Source.ba portalu iz Suda BiH.

Novinar: Ajdin Balićevac

 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.