24.4.2024. 17:10
7
Nedžad Ajnadžić o "pripremama za odbranu BiH" i vojno nesposobnim mlađim generacijama: "Hendikep je što metka nisu ispalile u školsku metu. Ne znaju apsolutno ništa o tim pitanjima"
Jedna od najvećih poslijeratnih kriza se dešava u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik, pod pritiskom američkih sankcija i teške finansijske situacije u tom entitetu, sve jače zagovara disoluciju.

Osim toga, čini se kako lider SNSD-a retorički nikada nije gori bio, te da nikada nije davao opasnije izjave - od "ne možemo dijeliti vazduh sa Bošnjacima" do spominjanja oružanih sukoba u našoj zemlji.

Naime, jučer je iz St. Petersburga, govoreći o prisustvu EUFOR-a u našoj zemlji, kazao da je njihova uloga da "razgraniči strane" u slučaju sukoba.

"To nama sve odgovara. Dovedete koliko hoćete tamo ljudi. Nije nam to problem, ali nemojte da pravite te priče kao izaći će na Brčko, ovo ono. Kakvo Brčko? Pa onda bi to bilo protiv njihove misije da osiguraju slobodu kretanja. Oni su zaduženi da to osiguraju, slobodu kretanja i da razgraničavaju eventualno snage u sukobu. Jedno i drugo nam odgovara", kazao je Dodik.

Nakon toga, Stranka za Bosnu i Hercegovinu pozvala je Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH da započnu operativne pripreme za odbranu države "od prijetnje koja dolazi od rukovodstva entiteta Republika Srpska čiji predsjednik Milorad Dodik iznosi otvorene prijetnje teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH".

O ovim temama smo razgovarali sa penzionisanim generalom Armije Republike Bosne i Hercegovine Nedžadom Ajnadžićem.

U prilogu poslušajte razgovor.

Novinar: Ajdin Balićevac

 
7
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.