17.10.2024. 13:21
4
Ispovijest uznemirene djevojke koja je pretrpjela nasilje - Tužbu ne može podnijeti jer je bio "samo šamar": "Nasilnik se slobodno kreće i kretat će se jer me nije dovoljno pretukao..."
Svakodnevno svjedočimo brojnim slučajevima psihičkog i fizičkog zlostavljanja žena, a nažalost, reakcije nadležnih su često nedovoljne ili potpuno izostaju.

Iako su mnoge žene hrabre da progovore o svom iskustvu, sistem ih ne uspijeva zaštititi, niti im pružiti adekvatnu podršku. U okruženju gdje se nasilje umanjuje ili opravdava, ostajemo nijemi svjedoci sve dok ne bude prekasno.

Redakciji Source.ba portala obratila se uznemirena djevojka (identitet poznat redakciji) koja već duže vrijeme trpi psihičko nasilje od bivšeg dečka, a sinoć je došlo i do fizičkog nasilja. Sve je krenulo nakon što je djevojka pokušala okončati ljubavnu vezu.

“Naime, bila sam u ljubavnoj vezi oko godinu dana sa momkom, i istu sam okončala u junu tekuće godine. Više mjeseci sam pokušala razgovarati o prekidu tog odnosa, ali bi se završilo njegovim ucjenama, prijetnjama i prisilnim zadržavanjem. Sama nisam vidjela drugi izlaz iz situacije osim da šutim i ostanem u vezi po njegovim pravilima. Znala sam da ukoliko našim odgovornim licima prijavim psihičko maltretiranje, neće ništa ozbiljno poduzeti, a u isto vrijeme, poznavajući njega, samo bih sebi više naštetila ako progovorim. Kada sam konačno skupila hrabrosti, obzirom da je njegovo manipulatorsko i nasilno ponašanje otišlo predaleko, da me psihički iscrpio uvredama i maltretiranjem, vezu sam okončala odlaskom iz Sarajeva gdje smo zajedno bili u Studentskom domu Nedžarići. Nakon toga prekidam sve veze sa njim, blokiram svaki kontakt kako bi me prestao zvati, ali i nakon svega toga nalazi načine da me uznemirava”, govori za Source.ba uznemirena djevojka.

Cijelu situaciju je tada prijavila policiji, ali slučajeve online nasilja ne prepoznaju ni Krivični zakonik na državnom nivou, ni zakoni u Federaciji BiH.

“Obzirom da je pri mom odlasku oduzeo od mene sve moje društvene mreže, počeo se koristiti njima. U tom periodu proživljavam cyber bullying, što sam prijavila PS Kakanj, kao i FUP-u Sarajevo. Podignuta je krivična prijava protiv navedenog lica, međutim, psihičko maltretiranje ili u ovom slučaju cyber bullying u BiH nije zakonom regulirano, što otežava bilo kakvu presudu ili pomoć od nadležnih. Nakon što je zloupotrijebio moje društvene mreže za omalovažavanje i narušavanje ugleda i časti, nastavlja s prijetnjama po život, za moju porodicu, prijatelje i mene. Ni na jedan njegov poziv ili poruku ne odgovaram, već svaki njegov korak prijavljujem policiji. Nakon što je on uradio što je želio, i sve to je trajalo do septembra tekuće godine, povlači se. S tim se i policija prestaje baviti, i niko me ne kontaktira u vezi sa slučajem, jer naravno, svi prebacuju krivicu na druge, a ponajviše na mene s riječima 'gdje ga takvog nađe'."

Međutim, situacija je kulminirala 16.10.2024. godine na tramvajskoj stanici u naselju Nedžarići, oko 20:00 sati, kada je nasilnik fizički nasrnuo na djevojku.

“Nakon približno mjesec dana od prestanka sa svim maltretiranjem, prijetnjama ili zloupotrebom društvenih mreža, dolazi u Sarajevo znajući da je početak akademske godine i da ću se nalaziti u Studentskom domu Nedžarići, a pri tome, on više ne živi tu jer je završio studij. Nakon cjelodnevnog praćenja mog kretanja, kada sam krenula sa drugaricom u grad, iza leđa stiže me na tramvajskoj stanici Nedžarići. Čim sam ga vidjela, obuzeo me strah i brzo sam izvadila telefon kako bih nazvala prijatelja, jer sam tu bila sama. On je došao do mene, a ja sam samo na telefon stigla prijatelju reći da se plašim i da me bivši dečko prati. Krenula sam na drugu stranu stanice, on se kretao za mnom, i kako je na pješačkom semaforu bilo crveno svjetlo, nisam mogla pobjeći nigdje. U jednom trenutku otima telefon iz moje ruke, i prisilno ga oduzima. Zbog toga što sam u junu odmah promijenila broj mobilnog telefona, on ga nije imao, te je u trenutku kada mi je oteo mobitel rekao: 'Imaš roka 10 dana da mi pošalješ novi broj ili ću doći kući i sve vas pobiti'. Nakon te rečenice, baca mobilni telefon na cestu, pri čemu ga potpuno uništava. Kako sam se spustila da uzmem mobitel i pobjegnem, dižući glavu, dočekao me ispruženim dlanom i cijelom svojom snagom udario u lijevu stranu lica. Od jačine udarca sam se okrenula na drugu stranu, a on u tom trenutku odlazi preko pješačkog prijelaza. Dvije gospođe su sve vidjele i pružile mi pomoć odmah po njegovom odlasku”, navodi ona.

Iste noći djevojka se obratila nadležnim institucijama, ali njihov odgovor bio je razočaravajući.

“Sa prijateljem odlazim do prve policijske stanice, a oni me dalje upućuju na ljekarski pregled. Doktor u CUM-u Sarajevo, kaže da od 'samo šamara' nije mogao da me ozlijedi, i ispisuje da je nalaz sasvim uredan. Zbog izdatog nalaza nemam razloga za tužbu na nasilje, i jedino što mogu je dobiti odštetu za uništavanje materijalnih stvari, tj. mobilnog telefona. Nasilnik se slobodno kreće i kretat će se jer me nije dovoljno pretukao ili ubio, kako bi nadležni poduzeli bilo kakve mjere. Nažalost, samo sam jedna od mnogobrojnih žena/djevojaka koje ne šute o nasilju i psihičkom maltretiranju, a ne postižu nikakve rezultate jer ih niko od odgovornih lica ne shvata ozbiljno, niti imaju zakon po kojem mogu postupati”
, zaključila je ova mlada djevojka u razgovoru za Source.ba portal.



(Aldin B.)

4
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.