13.4.2024. 22:22
0
"Pobjeda na Grbavici 2:1 mi je nekako najupečatljivija, kada smo okrenuli rezultat, vjerovatno iz razloga jer sam ja postigao oba gola"
Fudbaleri Željezničara u okviru 26. kola WWin lige Bosne i Hercegovine dočekuju vječitog rivala FK Sarajevo.

Željezničaru su bodovi potrebni u borbi za opstanak, Sarajevu u borbi za Evropu, tako da je i važnost utakmica velika sa rezultatske strane.

Do sada su Plavi upisali 47 pobjeda, dvije više od Bordo ekipe koje je slavila u 45 navrata, a čak 59 utakmica imalo je neriješen ishod.

Ovu utakmica će suditi Ermin Sivac koji je sudio i posljednju utakmicu između ova dva rivala na Grbavici. Asistenti Sivcu biti će Arnel Novalić iz Doboja, te Amer Macić iz Mostara, dok je Miloš Gigović četvrti sudija.

Ta utakmica odigrana je 3. marta ove godine, a Željezničar je tada slavio sa 3:0 protiv svog rivala sa Koševa.

Treneri oba tima svjesni šta ova utakmica donosi

Šef struke Plavih nije htio previše otkriti pred važnu utakmicu protiv Sarajeva.

“Neću vam ništa otkriti o formaciji. Bilo bi prejeftino. Uvijek sam govorio da smo sposobni igrati oba sistema. Mogu se igrači adaptirati na oba, a oba imaju prednost i mane. S igračima pričam o tome šta je bilo dobro, a šta loše. Sarajevo je promijenilo sistem, a mi se protivniku sigurno nećemo prilagođavati. Vidjećemo kakav će biti naš sistem”, istakao je Akrapović.


Foto: Adem Ćatić/fkž.ba

"Malo je vremena prošlo od prošlog derbija, ali čini se kao godina. Bilo je dosta stvari od tad. Sarajevo je i napustilo jednu utakmicu, promijenilo sistem. Imali smo i mi svojih dešavanja, pogotovo prije i poslije utakmice sa Veležom. Mi imamo kvalitet, to sam uvijek govorio, samo nijanse odlučuju, u svim pogledima. Tranzicija će biti odlučujuća na derbiju, ko sa više želje ispuni te zadatke taj će imati plus za vrijeme utakmice. Na nama je da atmosferu vratimo navijačima, kao i na svakoj utakmici kući. Uvijek smo dali 100% od sebe. Očekujem od igrača da taj impuls prenesu na navijače i da se protivnički uopšte ne čuju", kazao je Akrapović.

Derbi je ispred FK Sarajevo najavio trener Bordo tima, Simon Rožman.

"Svi koji budu dio derbija mogu biti ponosni, znamo šta derbi nosi i da je to pravi spektakl. Ovo je poseban grad, želimo da svi dolaze na stadion ko voli fudbal i da ne bude problema i incidenata, da to bude lijepa priča", rekao je Rožman i nastavio:

"Što se tiče samog terena, mi smo došli do neke igre koja ima glavu i rep, svaka čast momcima, oni su svjesni gdje smo sada. Imamo svi zajedno jedan veliki motiv za sve utakmice do kraja."