25.6.2024. 15:31
2
Svakog ljeta ista priča - Izdaju li se fiskalni računi u Neumu: Evo kada su zadnji put federalni inspektori bili jedinom bh. gradu na moru
Sa dolaskom svake ljetne turističke sezone, iznova se aktuelizira priča o fiskalnim računima, odnosno njihovom neizdavanju u pojedinim gradovima ili dijelovima države Bosne i Hercegovine.

Kada se o toj temi govori, u javnosti se često za istu vežu neki gradovi ili općine iz Hercegovine kao svojevrsne "sigurne kuće" koje federalni inspektori zaobilaze.

U godišnjem izvještaju za 2023. godinu Porezne uprave FBiH se navodi da je najviše inspekcijskih nadzora u toj godini vršili kantonalni porezni uredi (KPU) u Sarajevu i Tuzli, 1409 i 1193, te onaj u Mostaru - 987, dok su najmanje inspekcijskih nadzora imali kantonalni porezni uredi Goražde - 184, Orašje - 236, Livno - 467...

Prema izvještaju za pomenutu godinu, najveći broj poreznih obveznika koji nisu evidentirali promet  su prijavili kantonalni porezni uredi Novi Travnik - 371, Zenica - 312, Tuzla - 255, Mostar - 202...

Inače, kazne za neizdavanje fiskalnog računa za pravne subjekte kreću se od 2.500 do 20.000 KM.

Inače, sa ljetnom turističkom sezonom, koja je u punom jeku, bh. mediji su u posljednje vrijeme često pisali o neizdavanju fiskalnih računa u jedinom bh. gradu na moru - Neumu.

Na tragu toga, poslali smo upit Poreznoj upravi Federaciji BiH sa dva vrlo jednostavna pitanja: 

1. Kada su tačno inspektori Porezne uprave FBiH posljednji put kontrolisali izdavanje fiskalnih računa u Neumu?

2. Šta je tadašnjom kontrolom utvrđeno?


Iz PUFBiH nam je odgovoreno da je 20. juna ove godine, na području KPU Mostar organizovana samostalna akcija u predmetu kontrole zakonitosti poslovanja. 

"Kontrolama su obuhvaćeni obveznici koji obavljaju ugostiteljsku, trgovačku i pekarsku djelatnost. Kontrole su vršene na području Mostara, Međugorja i Neuma i tom prilikom je kontrolirano 16 poreznih obveznika. U navedenim aktivnostima zatečeno je 8 neprijavljenih radnika. Izdato je 17 prekršajnih naloga sa iznosom izrečenih kazni od 43.100 KM. Konkretno na području općine Neum kontrolirano je 8 poreznih obveznika. Prilikom kontrola utvrđene su nezakonitosti u smislu neevidentiranja prometa (4 obveznika) i neplaćanja doprinosa (1 obveznik). Izdata su 4 prekršajna naloga za iznosom izrečenih kazni od 12.100 KM. Potrebno je istaći da većina obveznika na području općine Neum djelatnost obavlja sezonski, odnosno u razdoblju od 15.06. do 30.09. svake godine", naveli su u odgovoru Source.ba portalu iz PUFBiH.

(Ajdin B.)

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.