21.12.2023. 17:36
5
Snimak nastao u Sarajevu: Hoće li i ovom državnom uposleniku koji "vrijedno" ispunjava križaljku usred radnog vremena biti isplaćeno 1.260 KM?
Vlada Federacije BiH donijela je odluku o isplati jednokratne novčane pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija.

Kako su saopćili iz Vlade FBiH, odluka je donesena u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od poslodavca, a iz nje su izuzeti dužnosnici i nositelji izvršnih funkcija.

Iz Vlade su dalje saopćili da je odlukom propisano da će se isplata sredstava izvršiti u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od poslodavca u visini od 1.260 KM po zaposleniku, a pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici, koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu te odluke.

"Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke osigurat će se u okviru odobrenog budžeta FBiH za 2023. godinu predviđenog za isplatu plaća i naknada zaposlenih, te kroz preraspodjele između budžetskih korisnika", saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

U javnosti je ova vijest dočekana negativno, a predsjednik Udruge potrošača "Futura" iz Mostara Marin Bago kaže da mu je ova vijest pokvarila dan.

"Dakle, od novca od poreza i od svih pristojbi, Vlada je odlučila dodijeliti novac samo nekim kategorijama. Dakle, to je jasno pitanje diskriminacije i to nema veze sa socijalnom stvarnošću. Znači, dobit će budžetski korisnici, dok će se ostali naći na vjetrometini, što je jedna ružna preraspodjela zajedničkih sredstava koju nikako ne podržavam", kazao je za Source.ba portal Bago.

Dalje navodi da kako stvari sada stoje, novac će dobiti budžetski korisnici.

"Ljude koje plaćamo iz budžeta i dobit će djelatnici preduzeća koja jako dobro stoje. Svi ostali neće dobiti ništa. Dakle, šalje se vrlo loša poruka koja nije ni najmanje solidarna, samim tim, ona je zloćudna i zaista mi nije jasno zbog čega je Vlada donijela takvu odluku. Socijalnim pitanjima se može baviti na razne načine. Međutim, ovo je ružna poruka za više od pola građana odnosno poreskih obaveznika koji su sve te novce uplatili", govori Bago.

Na kraju smo našeg sagovornika pitali da li aktuelna vlada brine zaista o građanima ili je tu više populizma nego istinske brige.

"Naravno da je populizam. Budžetski korisnici, uglavnom, glasaju za politike na vlasti, ali sama raspodjela i sama logika: 'Zajedničke pare ćemo dati samo nekome', to je odluka koja je izazivala ratove, bune, demonstracije još otkad čovjek poznaje svoju povijest", zaključio je za Source Marin Bago.

Iz džepova građana da nam bolje rješavaju križaljke

Portal Crna-Hronika je danas objavio snimak koji je, navodno, nastao danas u prijepodnevnim satima u prostorijama Porezne uprave Federacije BiH u Sarajevu.

Na snimci se vidi navodno uposlenik PU kako ispunjava križaljku.



(Ajdin B.) 

5
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.