25.6.2024. 12:39
0
Izjava jednog navijača Hrvatske nakon ispadanja sa Eura je izazvala pravi bijes kod susjeda: Vrijeđaju ga da je Srbin jer je upotrijebio jednu riječ
Sinoćnjim utakmicama između Hrvatske i Italije, te Albanije i Španije, dobili smo epilog i u grupi B Evropskog prvenstva.

Španija je pobjedom potvrdila prvo mjesto u grupi, dok je Albanija porazom završila posljednja, te su oni siguran putnik kući.

U drugom meču, koji je bio dosta uzbudljiviji, u direktnom duelu za plasman u osminu finala, snage su odmjerili Hrvatska i Italija.

Prije ovog meča, Italija je imala pobjedu i poraz, dok je Hrvatska imala poraz i remi.

Hrvate je pobjeda definitivno vodila u drugi krug takmičenja, a ispustili su je u posljednjim trenucima meča, kada je Mattia Zaccagni na efektan način matirao Dominika Livakovića.

Po prikazanom na terenu, Hrvatskoj je to bio najbolji meč na turniru, ali su bez važne pobjede ostali u samom finišu.

Dakle, iz grupe B, u drugu fazu je prošla Italija sa četiri boda, dok su na trećem mjestu "Vatreni" sa dva boda.



Hrvatska još nije definitivno okončala prvenstvo, jer će morati pričekati rasplet u ostalim grupama, kako bi tražila prolaz među četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Na aktuelnoj tabeli najboljih trećeplasiranih ekipa je na petom mjestu, a da se nađe među 16 najboljih ekipa, biće joj potrebno pravo čudo.



Da bi se Hrvatska našla u osmini finala potrebno je da: Englezi pobjede Slovence minimum tri razlike, da Danska pobjedi Srbiju, Turska Češku, te Portugal da dobije Gruziju.

U slučaju da Slovenci izgube 4:1 od Engleske, zbog iste gol-razlike, gledao bi se zbroj žutih kartona, a tu Hrvati vode sa tri više od Slovenaca. 

Dakle, kao što napisasmo, pravo čudo treba da se desi pa da Hrvati prođu u knock-out fazu.

Današnji program

Danas ćemo dobiti epiloge u još dvije grupe, i to grupama C i D.

Na programu od 18 sati su mečevi iz grupe D. U Dortmundu će snage odmjeriti se Francuska i Poljska, a u Berlinu Nizozemska i Austrija.

U ovoj grupi je dosta toga otvoreno, pa se može desiti da Austrijanci čak završe na prvom mjestu. Naravno, za to im je potrebna pobjeda protiv "Oranja", te poraz Francuske od Poljske.



Svakako da se očekuju prolazi, sa prve dvije pozicije, Nizozemske i Francuske, ali tu će bitnu ulogu igrati gol-razlika. Ona je trenutno na strani Nizozemaca zbog jednog postignutog gola više.

Sa druge strane, jedino reprezentacija Poljske nema ama baš nikakve šanse za plasman.

U terminu od 21 sat, u Kolnu će igrati Engleska i Slovenija, a u Munchenu, Danska i Srbija.

U ovoj grupi, ništa još uvijek nije jasno, osim činjenice da Englezi ne mogu ispasti. Oni su pred posljednji meč prvoplasirani sa četiri boda, Slovenija i Danska imaju po dva boda, dok Srbija ima jedan bod. 



Našim istočnim susjedima je ovdje potrebna pobjeda, ali bi se i sa bodom mogli naći u osmini finala među četiri najbolje trećeplasirane ekipe.

Sa pobjedom, Srbija bi dalje išla sa drugog mjesta, ukoliko Slovenci ne pobijede Engleze.

Da bi se našli među četiri najbolje trećeplasirane ekipe, potrebno je da se ostvari nekoliko scenarija.

Prvo, da Englezi Sloveniju pobijede dva ili više golova. Potom da Portugal pobjedi ili odigra neriješeno sa Gruzijom, te da Turska pobijedi Češku. 

Osmina finala

Kada je riječ o osmini finala, prvi mečevi počinju u subotu, 29. juna. U prvom poznatom duelu, od 18 sati, na Olimpijskom stadionu u Berlinu, igrat će Italija i Švicarska.

U drugom susretu istoga dana, ali od 21 sat, Njemačka će igrati na Westfalenu u Dortmundu sa drugoplasiranom ekipom grupe C.

Cup tree provided by Sofascore

Reakcije na (vjerovatno) ispadanje komšija

Nakon meča, jedan ljutiti navijač Hrvatske, je, reklo bi se, u malo pripitom stanju, otvorio dušu.

"Dok su druge reprezentacije trenirale, mi smo išli kod pape. Mislim da je rezultat čak i bolji nego što smo zaslužili, možda smo mogli ići u Međugorje da proigramo malo, jer smo bili šupljiji od švicarskog sira. Nismo zaslužili da igramo sa Švicarskom", kazao je jedan navijač.

U reakcijama na njegovu izjavu, dio korisnika društvene mreže X se slaže sa njim, dok je kod dijela ljudi izazvala bijesne reakcije. Neki su išli toliko daleko da su ga zbog toga što je upotrijebio riječ "švajcarski sir" nazivali "trofaznim", odnosno Srbinom.


Način na koji je komentarisao voditelj javnog servisa Srbije, odnosno pristrasnost, izazvao je bijes u Hrvatskoj.

Nakon što je penal Luki Modriću "skinuo" golman Italije, komentator je to ispratio riječima:

"Brani Donarumma, brani Gianluigi Donnarumma, najbolji golman na svijetu. Po izrazu lica Luke Modrića vidjelo se da ne vjeruje sam sebi", u punom uzbuđenju je govorio. 

U nastavku akcije, Hrvatska stiže do gola, a komentator RTS-a, bukvalno u nekoliko riječi to "dočekuje".

"Modrić je tamo, Hrvatska vodi 1:0."
A onda stiže taj pogodak Zaccagnija u posljednjim trenucima meča, pa sami poslušajte reakciju komentatora RTS-a.


(Ajdin B.)
 
0
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.