29.6.2024. 20:01
1
Uništavaju sopstvenu djecu svojim ponašanjem: Ovo su odlike toksičnih roditelja. Posljedice koje ostavljaju na mentalno zdravlje djeteta su vrlo ozbiljne
Odnosi s toksičnim ljudima mogu biti vrlo različiti, ovisno o kojoj se osobi radi. Na primjer, ako se radi o prijatelju ili partneru, moguće je ograničiti ili prekinuti interakcije s tom osobom kako bismo smanjili ili uklonili njihov negativan utjecaj na naš život.

Međutim, kada su toksične osobe naši roditelji, ponekad potpuni prekid nije baš realan ili moguć. U takvim situacijama, pronalaženje učinkovitih načina za upravljanje odnosom ključno je kako bismo očuvali svoje mentalno zdravlje. No, prvo je važno prepoznati toksične roditelje, a to ponekad može biti izazovno.

Ovo su karakteristike toksičnih roditelja. 

1. Uživaju u tome da kontrolišu svaki mogući aspekt života djeteta – šta trebaš da radiš, kako, kada, s kim, itd. U potpunosti žele kontrolu nad tobom i tvojim životom.

2. Manipulatori su – skoro uvijek okreću "istinu" kako bi ispalo da oni nisu nikada krivi i tako se služe nametanjem osjećaja krivnje, obezvrjeđivanjem i omalovažavanjem, negiranjem, itd. Sve kako bi dobili što oni žele ne poštujući uopšte tvoje osjećaje i potrebe.

3. Otvoreno pokazuju pretjerane emocionalne reakcije – često ”puknu”, drame, teško obuzdavaju svoje emocije.

4. Previše su kritični – nikada im ništa nije dovoljno dobro.

5. Pasivno su agresivni u trenutcima kada žele da manipulišu (upravljaju) s tobom.

6. Uvijek si ti kriv i u krivu – takvi roditelji nikada ne preuzimaju odgovornost za svoje ponašanje nego su im uvijek drugi krivi (pa i ti).

7. Stalno nešto traže od tebe – očekuju da u svakom trenutku ostaviš sve kako bi se pobrinuo za ono što je njima potrebno ili bitno.

8. Apsolutnije ih nije briga za to što ti želiš – Briga ih za tvoje potrebe. Za tvoje snove. Oni znaju najbolje šta ti treba zanemarujući tvoje potrebe, želje i snove.

9. Omalovažavaju te – govore ti riječi koje te duboko povrjeđuju. Možda te ono kao u šali i ismijavaju, šale se na tvoj način. Omalovažavaju i umanjuju tvoj uspjeh tako da ga pokušavaju umanjiti ili ga jednostavno ignorišu.

10. Opterećuju te sa svojim ličnim problemima – u braku, na poslu i sl. i očekuju da im budeš rame za plakanje.

11. Uopšte ne poštuju tvoje lične psihološke granice – u sve se petljaju. Sve moraju znati. Stalno ti govore šta bi bilo bolje ili daju savjete kada ih uopšte ne tražiš. Prate te na društvenim mrežama, otvaraju tvoju e-poštu, tvoje poruke, itd. Ne prihvataju da si odrasla i zrela osoba.

Posljedice

Ovo su neki od posljedica odrastanja u porodici gdje su jedan ili oba roditelja bila toksična.

Često osjećate anksioznost i tjeskobu
Djeca koja dolaze iz toksičnih porodica često imaju anksiozne poremećaje. To se događa zbog porodične nestabilnosti, mentalnog i fizičkog zlostavljanja te nedostatka sigurnosti. Tjeskobna djeca imaju poteškoća s koncentracijom i mogu se osjećati razdražljivo, nemirno, zabrinuto i napeto, piše Brightside. 

Uvijek se osjećate kao bespomoćno dijete
Toksični roditelji ponekad odbijaju priznati djetetu da je odraslo. Žele zapovijedati i određivati djetetu šta da radi, a ako naiđu na otpor ponašaju se uvrijeđeno i nabijaju osjećaj krivnje.

Ukoliko neko nema dopuštenje za donošenje vlastitih odluka, može se razviti anksioznost, strah od započinjanja novih stvari, a i teže se uklopiti u društvo.

Često sami sebe kritikujete
Ako dijete zbog toksičnih roditelja ima nisko samopoštovanje tada se može osjećati kao da je glupo, bezvrijedno i da ne zaslužuje dobre stvari.

Takva djeca se često kritiziraju, oklijevaju i predomišljaju. Prihvatili su da su lošiji od drugih, zbog čega pate, ali to ne mogu promijeniti jer ne dobivaju potrebnu mentalnu podršku.

Teško se nosite s neuspjehom
Djeca koja su odrasla u toksičnoj porodici mogu cijeli život imati osjećaj da nisu dovoljno dobri ili da su bezvrijedni.

Moguće je da su roditelji imali visoka očekivanja od takve djece, a onda su ih krivili ili kažnjavali ako ih nisu ispunila.

Tako su djeca razvila nisko samopouzdanje i samopoštovanje, a zbog toga ih čak i najmanje greške mogu 'izbaciti iz takta'.

(Ajdin B.)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.