Mnogima je dilema s čime kombinovati morske plodove, a pasta je nešto što ide sa svim i svačim. Tanki špageti su se odlično sljubili s mušulama u pikantnom paradajz sosu.
Sastojci:
500 g smrznutih mušula/dagnji
200 g tankih špageta
300 ml paradajz sosa
50 ml bijelog vina
1 veći luk
4 češnja bijelog luka
50 g svježeg peršuna
1 kašičica chili sjemenki
20 ml maslinovog ulja
lovorov list
so
mješavina začina
Smrznute dagnje prije nego ih krenete upotrijebiti, najprije potpite u vrelu vodu i ostavite par minuta. Špagete skuhajte al dente.
U većoj tavi zagrijte maslinovo ulje, pa na njemu pržite luk i bijeli luk isjeckane na kockice. Nakon što luk omekša, ulijte paradajz sos, posolite i pospite mješavinom začina. Ulijte, potom, vino, dodajte lovorov list i sitno nasjeckan peršun. Pustite da krčka 10-15 minuta na laganoj vatri, a onda dodajte mušule. Nastavite krčkati između pet i sedam minuta, u zavisnosti da li su mušule dovoljno mekane, pa dodajte skuhanu tjesteninu.
Skinite s vatre, dodajte još svježeg peršuna i chili sjemenke, pa sve dobro izmiješajte.
Kuh poh pratite i na facebooku, youtubeu, twitteru, te instagramu i tiktoku.