26.7.2024. 17:13
0
Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn gasi 30.000 radnih mjesta
Njemačka željeznička kompanija Deutsche Bahn izvijestila je o znatno većem gubitku u prvoj polovini godine i najavila da će u idućih pet godina ugasiti oko 30.000 radnih mjesta.

Od januara do juna Deutsche Bahn poslovao je s neto gubitkom od 1,2 milijarde eura, više nego trostruko većim u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prihod mu se smanjio za tri posto, na 22,3 milijarde eura.

Kompanija je i prošlu godinu zaključila u minusu od 2,4 milijarde eura, otprilike deset puta većem nego u 2022., istaknuvši ulaganja u modernizaciju pruga, visoke troškove energije, zaduživanja i štrajkove.

Ulaganja su u prvih šest mjeseci dosegnula 7,3 milijarde eura i bila su viša za 18 posto nego lani.

Njemački logistički div ulaže u infrastrukturu uz podršku vlade, a među utezima poslovanju uprava ističe i štrajkove i probleme s održavanjem.

Vlada je grupi već isplatila tri milijarde eura, pa je neto finansijski dug na kraju juna bio manji za milijardu eura nego lani, napominju.

Svi dijelovi poslovanja Deutsche Bahna moraju ponovo poslovati u plusu, naglasio je glavni finansijski direktor Levin Holle.

- Da bismo to postigli, moramo značajno poboljšati troškovnu efikasnost - rekao je Holle i dodao da im je cilj smanjiti broj stalno zaposlenih u idućih pet godina za oko 30.000.

Planirani broj otkaza otprilike odgovara "prirodnoj fluktuaciji" radnika tokom perioda od dvije godine, ustvrdio je Holle i dodao da će samo u ovoj godini ugasiti 1.500 administrativnih radnih mjesta.

- U budućnosti moramo pružati više željezničkih usluga s manje ljudi - rekao je finansijski direktor Deutsche Bahna, dodavši da će im u administrativnim "procesima" pomoći digitalizacija i automatizacija.

(NAP)

0
EKONOMIJA
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.