17.10.2024. 15:39
2
Senad Hadžifejzović na kakvog inače nismo navikli; Kako je 2005. godine Paddy Ashdown zabranio da se sarajevski aerodrom zove po Aliji Izetbegoviću; Bez izvinjenja iz OHR-a građanima
Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, nedavno je tokom gostovanja na Face televiziji, u istu ravan stavio bivšeg predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića i presuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića, a što je izazvalo burne reakcije u javnosti.

Schmidt je u emisiji kod Senada Hadžifejzovića rekao sljedeće: 

"Zaista sam uvjeren da te slike Mladića i Kovačevića. Izvinjavam se, Mladić koji je također imenovan na isti način kao… Ne Kovačević… Ne možemo imati takvu razliku… Ako vidimo Mladića i Aliju Izetbegovića, neprihvatljiv način. Zašto stavljate slike? Dajte poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da bi trebalo da imamo konferenciju, raditi sa akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama". 

I portal Source je uputio OHR-u upit sa molbom za objašnjenje Schmidtovog istupa.

Nakon dva dana i velikog broja reakcija, iz OHR-a su se jučer očitovali.

"Kada se pročita dio teksta u kojem se govori o Aliji Izetbegoviću u udžbeniku historije za 9. razred osnovnih škola u Republici Srpskoj, ‘Tema 11: Republika Srpska i odbrambeno-otadžbinski rat’, kritika visokog predstavnika o uvrštavanju takvog teksta u školski udžbenik apsolutno nije sporna", navode na početku.

Dalje navode da je Ratko Mladić presuđeni ratni zločinac i najodgovorniji za počinjeni genocid u Srebrenici, a da je Alija Izetbegović prvi predsjednik Predsjedništva RBiH i ključna ličnost za postizanje mira i Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je "on spasio živote". 

"Sve zlonamjerne i pogrešne tvrdnje kojima se sugerira da visoki predstavnik namjerno izjednačava prvog predsjednika Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem potpuno su neutemeljene. Takve tvrdnje su u suprotnosti sa ciljem koji visoki predstavnik želi postići zajedno s velikim brojem institucija i osoba koje slično razmišljaju, pozivajući domaće lidere da rješavaju pitanje pristrasnih školskih udžbenika i spriječe primjenu spornih dijelova Pravilnika Vlade RS koji bi, kako je to naveo Ustavni sud BiH u svojoj odluci u predmetu U-20/24 od 11. oktobra", kazali su iz OHR-a. 

No, ono što su u OHR-u, svjesno ili nesvjesno, izbjegli, je naše pitanje o izvinjenju građanima.

Inače, ono što su mnogi gledajući snimak iz emisije primjetili je da domaćin emisije Senad Hadžifejzović nije reagovao na ovu konstrukciju visokog predstavnika, na šta inače nismo navikli od njega.



Kroz prizmu ovog Schmidtovog istupa, neki mediji su podsjetili da je 2005. godine, tadašnji visoki predstavnik, Paddy Ashdown zabranio da se Međunarodni aerodrom Sarajevo zove po Aliji Izetbegoviću.

Evo kako je Deutsche Welle pisao.

"Odluku da međunarodni aerodrom i Trg oslobođenja u Sarajevu dobiju ime Izetbegovića, praktično svi značajniji lideri iz Republike Srpske su ocijenili kao 'drsku i provokativnu'. Po njima, Izetbegović snosi direktnu odgovornost za rat u BiH. Oni podsjećaju da je protiv Izebegovića vođena istraga za ratne zločine u haškom sudu. Tim povodom, političari iz Republike Srpske su uputili i posebno pismo Javieru Solani, visokom predstavniku EU za vanjsku politiku i sigurnost, koje je lord Ashdown ocijenio uvredljivim.

Nakon sto je suspendovao odluku da sarajevski aerodrom dobije ime Izetbegovića, Ashdown je dao nekoliko zbunjujucih izjava:

- Poštovao sam Izetbegovića kao velikog lidera svog naroda i svoje zemlje, kao čovjeka koji je imao viziju, rekao je Ashdown.

On je ocijenio da još nije vrijeme za mjenjanje imena sarajevskog aerodroma, jer je to pitanje koje zahtjeva debatu i medjunacionalni konsenzus.

Sulejman Tihić, međutim, nije obraćao pažnju na objašnjenja Ashdowna i uputio je slijedeću optužbu na adresu visokog predstavnika:

- Ovakvom odlukom, on je izjednačio Radovana Karadžića sa Alijom Izetbegovićem i drugim zločincima i ponizio sve bh. patriote i sve građane BiH, rekao je Tihić.

Ashdown je glatko odbio ovakvu optužbu, rekavši da je Izetbegović priznati lider svog naroda, a Radovan Karadžić, optuženi ratni zločinac.

Iza odluke Ashdowna, stalo je Vijeće za implementaciju mira, koje okuplja najznačajnije zemlje svijeta. U posebnom saopštenju, odluku Ashdowna je podrzala i ambasada SAD u Sarajevu. Kao odgovor na ovakav stav Amerikanaca, niko od bosnjačkih lidera nije se našao na ceremoniji na američkom ratnom brodu Mitcher, koji je prošlog vikenda bio usidren u blizini Neuma. Svrha posjete američkog broda bila je promocija razumjevanja i saradnje izmedju BiH i SAD. Očigledno, slogan SDA da je podržavaju i istok i zapad, stavljen je pod vrlo ozbiljan znak pitanja, pisao je DW.

Novinar: Ajdin Balićevac

2
SOURCE PRIČE
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.