12.11.2015. 10:44
0
Fiat korigovao plan proizvodnje, traži pomoć Vlade
Sindikat kragujevačke Fabrike automobila /"Fiat Chrysler - automobili Srbija"/ zatražio je od Vlade Srbije da hitno obezbijedi normalno funkcionisanje Nadzornog odbora te kompanije.

Time bi, veruju sindikalci, bili stvoreni uslovi za brže i efikasnije rješavanje problema u kragujevačkoj fabrici, u kojoj se, zbog slabijeg plasmana na američkom tržištu i izostanka najavljivanog izvoza "fiata 500L" u Rusiju, planovi proizvodnje prave na nedeljnom nivou, dok su zaposleni svake druge sedmice na prinudnom odmoru, piše list "Danas". 

U sindikatu ove fabrike tvrde da Nadzorni odbor /NO/ odavno ne funkcioniše, pošto je prethodni predsjednik NO Danilo Cicmil još prije nekoliko mjeseci podnio ostavku na tu funkciju, dok novoimenovani čelnik tog organa upravljanja - Miloš Petrović, koji je i državni sekretar u Ministarstvu privrede, čeka saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije. 

Mada bi Petrović dužnost predsjednika Nadzornog odbora, prema nezvaničnim informacijama, zvanično trebalo da preuzme početkom naredne sedmice, u sindikatu smatraju da Vlada Srbije mora da bude mnogo ažurnija kada su privreda, a posebno automobilska industrija u pitanju. 

"Mi iz Fiata konkretno tražimo da se stvore uslovi za funkcionisanje organa upravljanja fabrike kako bi država Srbija, kao vlasnik trećine kapitala, mogla aktivno da se uključi u rešavanje problema i projektovanje budućnosti kompanije", navode sindikalci. 


U sindikatu navode da pozdravljaju to što premijer Srbije Aleksandar Vučić pokušava da obezbijedi izvoz "fiata 500L" na rusko tržište, ali smatraju da je to nedovoljno, uz apel Vladi Srbije da počne da se bavi situacijom u Fiatu.

(SRNA)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.