7.8.2023. 22:20
0
Je li limitator brzine rješenje za one koji voze prebrzo?
FOTO: Ilustracija
Prijedlog zakona ide u smjeru da se oni uhvaćeni u prebrzoj vožnji kazne ugradnjom limitatora brzine.

"Ako u svojem dosjeu imaš prekoračenje brzine na ulicama našeg grada, prisilit ćemo te da usporiš", izjavio je Andre Gounardes, senator države New York.

Novi prijedlog zakona ide upravo u tom smjeru. Snime li vas nadzorne kamere u New Yorku kako opetovano kršite ograničenje brzine, zakon će vas prisiliti da usporite. Prijedlog zakona je već javno predstavljen, i to na posebnoj manifestaciji u Brooklynu na raskršću gdje je u travnju 31-godišnja Katherine Harris smrtno stradala kad je na nju naletio automobil koji je vozio iznad ograničenja.

Prema tom prijedlogu zakona, vozači koji prikupe šest kazni za prebrzu vožnju i prolazak kroz crveno svjetlo, ili pak prikupe 11 kaznenih bodova u 18 mjeseci, bili bi kažnjeni ugradnjom limitatora brzine u njihov automobil.

Automobil s limitatorom mogao bi voziti do 48 km/h, odnosno 8 km/h iznad ograničenja. Ovaj program inspiriran je sličnim programom koji se koristi za vozače uhvaćene u vožnji pod utjecajem alkohola.

Prema guvernerovim riječima, radi se o 3 posto vozača koji opetovano krše prometna pravila i prikupljaju kaznu za kaznom. Oni samo plaćaju kazne, a nemaju nikakve restrikcije jer kamera za nadzor brzine identificira vozilo, a ne vozača, ističe jedan od predlagatelja novog zakona.  

"Postoji uporna kohorta vozača koji dobivaju po pet, šest ili 20 kazni za prebrzu vožnju i voze našim ulicama bez ikakvih posljedica, a svaki put im stigne samo mala opomena", rekao je Gounardes i poručio: "Ovo su najopasniji vozači na našim ulicama."

Prođe li ovaj prijedlog zakona, New York će biti prva država koja će u aute ugrađivati alkotestere, ali i limitatore brzine. Recimo i kako je prošle godine predstavljen prijedlog zakona prema kojem bi svi novi automobili u državi trebali biti opremljeni limitatorom brzine.

(Erna H.) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.