18.1.2024. 16:04
1
Vožnja u zimskim uvjetima: Deset savjeta za siguran prolazak krivina
Kada se vozite u zimskim uvjetima, vožnja kroz krivine može biti izazovna i zahtijeva posebne mjere opreza.

Donosimo 10 savjeta kako sigurno voziti kroz krivine u zimskim uvjetima.

1. Smanjite brzinu: U zimskim uvjetima, uvijek je važno smanjiti brzinu pri vožnji kroz krivine. Snijeg, led i mokri kolnici mogu smanjiti prianjanje guma na cestu, pa je važno voziti sporije kako biste imali bolju kontrolu nad vozilom.

2. Držite se unutarnje linije: Kada ulazite u krivinu, držite se unutarnje linije. To će vam pomoći da održite stabilnost vozila i smanjite rizik od proklizavanja. Pripazite da ne pređete na suprotnu traku ili izvan ceste.

3. Nježno kočite prije krivine: Prije nego što uđete u krivinu, nježno pritisnite kočnicu kako biste usporili vozilo. Naglo kočenje može uzrokovati proklizavanje i gubitak kontrole nad vozilom.

4. Ubrzajte nakon krivine: Nakon što prođete kroz krivinu, postupno ubrzajte kako biste povratili stabilnost vozila. Pazite da ne ubrzavate prebrzo, jer to može dovesti do proklizavanja.

5. Održavajte sigurnu udaljenost: Održavajte sigurnu udaljenost od vozila ispred sebe kako biste imali dovoljno vremena za reakciju u slučaju potrebe za kočenjem ili izbjegavanjem prepreke.

6. Koristite zimske gume: Ako vozite u zimskim uvjetima, preporučuje se korištenje zimskih guma. One pružaju bolje prianjanje na snijegu i ledu, što vam pomaže da sigurnije vozite kroz krivine.

7. Budite oprezni na hladnim dijelovima ceste: Hladni dijelovi ceste mogu biti skliski, pa budite posebno oprezni kada prolazite kroz takve dijelove. Smanjite brzinu i držite se unutarnje linije kako biste smanjili rizik od proklizavanja.

8. Pratite uvjete na cesti: Prije nego što krenete na putovanje, provjerite uvjete na cesti. Ako su uvjeti loši, možda ćete trebati prilagoditi svoje planove ili odabrati alternativni put.

9. Ostanite smireni i koncentrirani: Vožnja kroz krivine u zimskim uvjetima može biti stresna, ali je važno ostati smiren i koncentriran. Držite se pravila vožnje i budite svjesni svoje okoline kako biste reagirali na vrijeme.

10. Vozite oprezno: Konačno, najvažnije je voziti oprezno u zimskim uvjetima. Pripazite na prometne znakove i ograničenja brzine, budite svjesni drugih vozača i ponašajte se odgovorno na cesti.

Slijedeći ove savjete, možete sigurno voziti kroz krivine u zimskim uvjetima. Pazite na uvjete na cesti, prilagodite brzinu i održavajte kontrolu nad vozilom. Vaša sigurnost i sigurnost drugih sudionika u prometu su najvažnije.

(Ajdin B.)

 
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.