1.12.2015. 14:25
0
Novo transportno vozilo za potrebe dijaliznih bolesnika iz Goražda koji dolaze u Sarajevo
Za potrebe pacijenata koji svakodnevno iz Goražda dolaze na dijalizu u Sarajevo, Vlada Kantona Sarajevo i općine Stari Grad, Novi Grad, Ilidža i Centar pomoći će Bosanskopodrinjskom kantonu u nabavci jednog transportnog putničkog vozila.

Sporazumom o saradnji koji su danas potpisali premijeri Kantona Sarajevo i Bosanskopodrinjskog kantona Elmedin Konaković i Emir Oković, načelnici općina Ibrahim Hadžibajrić, Semir Efendić, Senaid Memić i uime načelnika Općine Centar Mustafa Resić, te direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin, iskazana je zajednička podrška koja treba da doprinese humanom i održivom razvoju ovog kraja.

Na taj način će se omogućiti i osigurati da najranjivije društvene grupe imaju minimum uslova neophodnih za život i da se povećaju kapaciteti institucija u ovoj sferi na području jugoistočne Bosne i Hercegovine na prostoru koji predstavlja   i povratničke lokacije.

Direktor Kantonalne bolnice Goražde Fuad Rovčanin kazao je da svaki dan osim nedjeljom petnaest pacijenata dolazi u Sarajevo na dijalizu.

- Do sada smo to radili neadekvatnim vozilom i put od 200 kilometara, uz boravak od četiri do pet sati na dijalizi, dodatno je otežavao čitav ovaj proces. Hvala svima koji su prepoznali potrebe ovih  pacijenata, da im se koliko je to moguće olakša putovanje i liječenje - istakao je Rovčanin.

Sve strane u Sporazumu, izuzev Kantonalne bolnice Goražde, će na poseban račun ove bolnice uplatiti sredstva od oko 10.000 KM, što će biti dostatno za nabavku vozila koje će sedam pacijenata moći svakodnevno od njihove kuće do Kliničkog centra u Sarajevu dovoziti na dijalizu.

Premijer Bosanskopodrinjskog Kantona Emir Oković je rekao da je ova pomoć goraždanskoj bolnici dobrodošla i da će ona, uz završetak cestovne komunikacije između Sarajeva i Goražda, znatno olakšati osiguravanje nužnog dijaliznog liječenja.

- Goražde je naš grad heroj, naša pomoć i podrška njima nije nikada upitna. Ovo je jedan naš mali doprinos, a  Kanton Sarajevo će nastaviti, gdje je to moguće, izlaziti u susret stanovništvu ovog kraja u svim oblastima života - naveo je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, saopćeno je iz Pres-službe KS-a.

(FENA)

 
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.