29.2.2016. 12:22
1
Stanovnici Širokače 4. aprila izlaze na proteste: Prvi smo stali u odbranu, a danas nemamo ni prevoz
Mještani padinskih dijelova Grada Sarajeva već godinama su suočeni s mnogobrojnim problemima koji se posebno odnose na prevoz, a nezadovoljstvo zbog činjenice da su prepušteni sami sebi raste, piše novinska agencija Patria.

Tako suočeni s problemom prevoza, pasa lutalica kojih je sve više, neuređenih ulica, rasvjete, mještani sarajevskog naselja Širokača iz ulica Brajkovac i Nadlipe 4. aprila okupit će se na lokalitetu Osmica, gdje je na ovaj datum 1992. godine prvi put odbranjen grad, i gdje je došlo do razmjene vatre s agresorom.

- Tog 4. aprila 1992. došlo je do razmjene vatre, izašli smo i suočili se s četnicima. Ali, ovo danas što doživljavamo je ravno katastrofi. Već duže vrijeme uopće nemamo kombija niti oni saobraćaju za Barjkovac. Uključen je Centrotrans, ali koji vozi do Širokače i ne dalje. Dakle, mi smo prinuđeni kupovati dva kupona ili uzimati taksi, a to sve košta – kaže jedan mještanin Nadlipa.

S druge strane problemi s psima lutalicama su sve veći, a djeca ne smiju sama izlaziti na ulicu. Tako roditelji moraju djecu pratiti u školu.

- Čini mi se da je u ratu bilo bolje. Iako je većina nas morala napustiti svoj dom, današnja nebriga vlasti jednostavno nas frustrira. Mještani su prepušteni sami sebi i moraju se snalaziti kako stignu – dodaje ovaj mještanin.

Također, grupa mještana, mahom bivših boraca Armije RBiH zatražit će i izgradnju spomen obilježja na lokalitetu Osmica, u čast poginulih Sarajlija koji su svoj život dali za odbranu ove zemlje i Sarajeva. 

Inače, još u januaru ove godine otišla je preko Mjesne zajednice inicijativa za rješavanje problema prema Općini, ali odgovora do danas nema.

(Patria)

1
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.