7.3.2016. 12:58
0
Pendeš sa članovima komiteta PS NATO: Uknjižba vojne imovine glavna prepreka aktiviranju MAP-a za BiH
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nije jedino koje radi poslove za aktiviranje MAP-a, već cjelokupna država, tako da moram izraziti određenu dozu skeptičnosti za aktiviranje ukoliko sve institucije u BiH od državnih, entitetskih i općinskih razina, ne poduzmu sve kako bismo otklonili glavnu prepreku, a to je uknjižiti određeni broj lokacija na cijelom prostoru BiH, izjavila je ministrica odbrane BiH Marina Pendeš.
Pendeš je prije susreta sa članovima Komiteta za civilnu dimenziju sigurnosti i podkomiteta za demokratsko upravljanje Parlamentarne skupštine NATO, koji danas i sutra borave u Sarajevu, izjavila da je s današnjeg aspekta preambiciozno da BiH u junu dobije poziv za aktiviranje MAP-a.

"Ministarstvo odbrane BiH učinilo je maksimum što je u našoj nadležnosti kako bismo otkonili preduvjet, a to je uknjižba perspektivne nepokretne vojne imovine. Vi znate da smo uknjižili 23 lokacije, da smo poslali 14 zahtjeva za uknjižbu lokacija u RS da je određen broj lokacija opterećen“, izjavila je Pendeš.

Podsjetila je da je NATO nije samo odbrambeni savez nego i politički, tako da bi uloga svih institucija i cjelokupne države BiH u biti trebala biti prepoznata. 

"Ministarsto odbrane nije jedino koje aktivira MAP i poslovi koje treba odraditi Ministarstvo odbrane nisu jedini. Tako da ponekad, na bazi određenih informacija, moram izraziti određene dozu skeptičnosti za aktiviranje ukoliko sve institucije u BiH od državnih, entitetskih i općinskih razina, ne poduzmu sve kako bismo otklonili glavnu prepreku, a to je uknjižiti određeni broj lokacija na cijelom prostoru BiH“, poručila je ministrica odbrane BiH i dodala kako se cjelokupna država prima u EU i postaje članicom NATO-a, te da kao takva doprinosi aktiviranju MAP-a. 

Lord Jopling je ispred Komiteta izjavio je kako postoji određeni broj putanja zbog kojih BiH ne može aktivirati svoj MAP.

"Kao što znate, MAP je prva faza ka pristupanju NATO-u. Na žalost, ovdje se nije puno šta promijenilo otkako smo posljednji put, kao komisija bili ovde. Još uvijek se suočavate sa istim problemima. Jedan od tih problema je registracija, odnosno uknjižba nepokretne vojne imovine. Izgleda da nije puno napretka ostvareno po tom pitanju, ali ja se nadam da će uskoro nešto biti urađeno, kako bi se moglo ići naprijed po tom pitanju", izjavio je Jopling.

Kako je kazao, postoje određena pitanja koja se tiču i mogućeg članstva u NATO i u EU, "a tu su prije svega pitanja koja se tiču sposobnosti zajedničkg življenja". 

"Ovdje prvenstveno mislim na situaciju u BiH i određene stavove RS. Važno je da naučite živjeti zajedno i da će to zajedno doprinijeti vašem učlanjenju u NATO i EU. Postoje određene poteškoće, ali one nisu nesavladaive. Od krucijalnog je značaja da naučite u miru živjeti zajedno. Između NATO-a i EU postoji saglasnost da vas želimo i u NATO-u i u EU, ali pod određenim uslovima, koji su prihvatljivi. Morate riješiti neke stvari prije nego što postanete prihvatljivi", poručio je Jopling.

Tokom posjete Komiteta Sarajevu održani su sastanci s predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH odnosno članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda, Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i Delegacije PSBiH u PS NATO. 

Također je upriličen susret s predstavnicima Ministarstva obrane BiH i Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH, kao i s predstavnicima nevladinog sektora u BiH.

Tokom boravka u BiH planirani su sastanci i s predstavnicima Ministarstva sigurnosti BiH, zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH i članovima Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, kao i susreti sa zapovjednicom NATO Stožera Sarajevo i zapovjednikom EUFOR za BiH. Teme razgovora bit će aktuelna politička, sigurnosna i ekonomska situacija u BiH, najavio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH. 

(Anadolu Agency)
0
VIJESTI
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.